måndag, juli 24, 2017

Sverigedemokraterna störst i Sentios mätning...



I går presenterade Nyheter Idag Sentios julimätning av vilken framgår att Sverigedemokraterna noteras för 26,8 procent och är därmed landets största parti. I mätningen är Sd mer än dubbelt så stora som Moderaterna som bara når 12,7 procent. Tvåa kommer Socialdemokraterna som noteras för 22,4 procent,

Det här resultatet får nog anses vara mycket sensationellt men man hittar inte ett ord om det i etablerade media. Media som säger sig stå för kvalitetsjournalistik och varken förvanskar eller mörkar nyheter.

Det hör ju också till saken att Sentio är ett av två opinionsmätningsföretag som i de två senaste valen legat närmast valresultatet.

fredag, juli 14, 2017

Vart tog pengarna vägen?



För några veckor sedan berättade jag om att jag beställt skatteuppgifter för taxeringsåren 1990 – 2016 hos Skatteverket.

Jag är imponerad över den service Skatteverket visat i detta fall. Det tog inte många dagar innan jag hade uppgifterna i brevlådan.

Efter det har jag sammanställt uppgifterna och kan därmed få en överblick av mina inkomster, fördelade på inkomst av tjänst och kapital, under den aktuella perioden. Ganska intressant faktiskt och min första reaktion blev; var fan har pengarna tagit vägen?

Okay, det var inkomsterna, men utgifterna i form av olika skatter är minst lika intressanta. Skillnaden är att här finns det svart på vitt vart pengarna tagit vägen.

Av sammanställningen framgår hur mycket jag betalat i kommunal- och statlig inkomstskatt (fördelat på inkomst av tjänst och kapital), förmögenhetsskatt och fastighetsskatt de senaste 26 åren.

Det som inte framgår av skatteverkets sammanställning är bland annat hur mycket jag betalat i moms på olika inköp av matvaror och andra vardagliga artiklar, koldioxid- och energiskatt, skatt på flygresor, m fl skatter som jag inte känner till.

Men slår man ihop de olika skatterna så handlar det om mer än 60 % i skatt,

Med ett sådant skattetryck kan man ju tycka att samhällsservicen skall fungera och att man skall få den vård man behöver då man blir sjuk och en äldreomsorg som ställer upp för oss då den tiden är inne.

Hur det står till med äldreomsorgen i min kommun håller jag för närvarande på att undersöka, Men vad avser sjukvården i Västernorrland kan man nog likna den vid en katastrof.

Det som vi känt som det svenska samhället har slutat fungera vilket jag har för avsikt att återkomma mer specifikt om.  

torsdag, juli 06, 2017

Nu börjar det likna DDR...



I går kväll läste jag på sajten Nyheter Idag om en lagrådsremiss som för någon vecka sedan överlämnats till Lagrådet för yttrande. Känslan är att regeringen siktar på att kunna lägga en proposition innan valet nästa år så att ytterligare en omröstning kan genomföras efter valet.
Detta skulle göra det möjligt att de begränsningar i yttrandefriheten som regeringen nu vill driva igenom kan komma att gälla redan fr o m den 1 januari 2019.

Jag fick läsa artikeln flera gånger för att verkligen inse att jag läst det jag läst. En rödgrön regering har för avsikt att sätta munkavle på svenska folket.

Tryckfriheten innebär en frihet för var och en att i tryckt skrift uttrycka tankar, åsikter och känslor samt att offentliggöra allmänna handlingar och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst.
Nyhetsartiklar innehållandes personuppgifter om ”etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande, politiska åsikter, religiös eller filosofisk övertygelse” eller uppgifter om ”att en enskild har begått lagöverträdelser genom brott, förekommer i fällande domar i brottmål eller har varit föremål för straffprocessuella tvångsmedel” kan i framtiden komma att förbjudas i Sverige, skriver Nyheter Idag.

Jag har inte kunnat hitta ett ord om detta i gammelmedia som så ofta klappar sig för bröstet och framhåller att man aldrig fejkar eller mörkar. Jag har inte heller hittat något om hur oppositionen ställer sig till detta censurförslag.

Då förutsättningen för att regeringen ska få igenom förslaget i riksdagen, är att ett eller flera av oppositionspartierna ställer sig bakom förslaget, kan man fråga sig om förslaget redan är förankrat hos Alliansen. Om så är fallet så går förslaget igenom då den riksdag som väljs 2018 kommer att rösta ja till förslaget.

Men hoppet är det sista som överger en och nu står hoppet till att Lagrådet avvisar förslaget och skickar det dit där det hör hemma – i papperskorgen.


En skärgårdskryssning...



Igår kväll var vi ute på en skärgårdskryssning med M/S Medvind tillsammans med fyra av våra vänner här hemma. Båten lämnade kajen klockan 18.00 och var tillbaka ca 21.30. Att det var uppehåll och lugn sjögång bidrog till en fin upplevelse.

Buffén var av allra bästa kvalité både vad avser omfattning och smak. Alla var nöjda och själv kunde jag konstatera att jag vägde ett drygt kilo mer för en timme sedan, än jag gjorde i går morse.

En trubadur stod för underhållningen och han fick igång ett tjejgäng som också stämde in i sångerna. Det var ett rejält ös.

Servicen var väl okay men vi retade upp oss lite grand på snapsen inte serverades förrän vi ätit hälften av buffén.

Väl hemma kollade jag resultaten från V86-tävlingarna på Lindesberg och konstaterade att jag varit fel ute. Därefter kollade jag nyhetsflödet på några av de sajter som utmärker sig för sanningsenliga nyheter och inte mörkar sådant som är inte är politiskt korrekt.

Det har jag för avsikt att återkomma om senare under dagen eller i morgon.

måndag, juli 03, 2017

Håller samhälslkontraktet på att rämna?



Det känns som att det föreligger ett systemfel i den svenska sjukvården. När man får en remissbekräftelse understryks att väntetiden är ca 12 veckor. Detta innebär bland annat att man får svårt att planera aktiviteter och resor de närmaste tre månaderna. Då man som jag, väntar på kallelser från tre olika kliniker förstår ju var och en man knappast vågar planera en utlandsresa med risk för att missa en mottagningstid.

Jag lastar inte sjukvårdspersonalen för hur den svenska sjukvården (inte) fungerar. Jag ät övertygad om att de flesta gör allt vad de kan och en del gör ännu mer. Jag tror att kompetensen är hög och att man har den bästa utrustning som finns att köpa.

Men mer och mer har jag blivit övertygad om att samhällets resurser har begränsats och att det saknas ekonomiska förutsättningar att ge befolkningen all den sjukvård som är möjlig idag. Detta är enligt min mening till betydande del beroende på hur staten fördelar skattepengarna mellan svenska medborgares behov och ickemedborgares behov. Valet borde vara självklart.  I första tar vi hand är det våra egna och uppfyller deras behov, därefter får resten av världen ställa sig i kö.

Nu kommer politikerna att bjuda över varandra ända fram till valet 2018. Kommunistledaren Jonas Sjökvist inledde med att flera vårdcentraler skulle behöva vara nattöppna för att lätta på akutmottagningarnas tryck. Lätt att säga men var skall han ta personalen från?

Nu är det inte bara sjukvården som har problem. Vi läser nästan dagligen om problemen i skolan och om hur våra äldre behandlas i äldreomsorgen. Jag möter många äldre personer, d v s i min ålder och äldre,  som är bekymrade då pensionerna inte räcker till det allra nödvändigaste. Flera har inte råd att gå till tandläkaren och göra en rotfyllning för 9 000 kronor och undrar samtidigt hur invandrare (som i de flesta fall inte är flyktingar) inte behöver betala mer än 50 kronor för ett tandläkarbesök och där femtiolappen är en del av ett bidrag från staten? Man undrar vidare hur köerna på Folktandvården kan vara så långa?

Jag har själv börjat undra hur mycket skatt jag betalat sedan jag började jobba en gång i tiden och därför frågat Skatteverket.

Min skriftväxling med Skatteverket följer, i lite förkortad form, här:

Fråga/ärende:
Ang inbetalda skatter under en viss period
Jag startade mitt yrkesverksamma liv 1959 och därmed började jag betala skatt. Jag undra nu om det finns någon möjlighet att få veta hur mycket skatt jag betalat under perioden 1960-01-01 - 2016-12-31 fördelat på Inkomstsskatt (tjänst och kapital), Fastighetsskatt och Förmögenhetsskatt. Om detta inte är möjligt är jag tacksam att få veta hur långt tillbaka det är möjligt att gå?
Med vänlig hälsning
Rolf Vikström

Hej,
Inkomstlängder t.o.m. inkomstår 1989 (taxeringsår 1990) finns förvarade hos Riksarkivet, vilket gör att du måste vända dig dit för att ha möjlighet att ta del av taxeringsuppgifter fram till inkomståret 1989. Gå in på riksarkivet.se Skatteverket har taxeringsuppgifter från inkomstår 1990 och framåt.
Jag vill informera om att Skatteverket kommer att ta ut en avgift i enlighet med avgiftsförordningen om din beställning omfattar tio sidor eller mer.
Avgiften för en beställning på tio sidor är 50 kronor och för varje sida därutöver är avgiften 2 kronor per sida. Fakturan på avgiften får du i en särskild försändelse.

Vänligen återkom om du godkänner eventuell avgift och vill göra en beställning.
Med vänlig hälsning
Johan

Hej igen
Hur många sidor är det frågan om för perioden taxeringsår 1990 - 2016, d v s 27 år?
Med vänlig hälsning
Rolf Vikström

Hej,
Slutskattebesked för inkomståren 1990-2016, blir 27 st sidor.
Med vänlig hälsning
Johan

Hej igen
Jag beställer beslutade skatteuppgifter för perioden taxeringsår 1990 - 2016, d v s 27 år och godkänner avgiften 50 kronor för de första tio sidorna samt för varje sida därutöver 2 kronor per sida.
Skatteuppgifterna skickas till min mantalsskrivningsadress
Med vänlig hälsning
Rolf Vikström

Jag får nog anledning att återkomma i frågan om hur det står till med samhällskontraktet.