I natt har jag deltagit i jakt på insekter, mera
detaljerat på syrsor. Vi var utrustade med pannlampor, hinkar och en
bensindriven röjsåg. I ”jaktlaget” ingick nio personer, mig inkluderad.
Röjsågen spelade en central roll |
I många länder i världen äter man insekter, maskar
och larver och i Thailand är det vanligt förekommande. Vad jag har förstått så
är insekter en mycket näringsrik och hälsosam matkälla med hög fetthalt,
protein, vitaminer, fiber och mineralinnehåll. Efter lite googlande
noterade jag att om man jämför 100 gram av syrsor med lika stor mängd nötkött,
fläsk eller kyckling kan man se att de har ungefär lika mycket protein men
syrsor är betydligt rikare på vitaminer och mineraler såsom kalcium, zink och
järn. Flera forskare anser att insekter kommer att vara en stor del av vår föda
i framtiden.
Trots att jag flera gånger frågat vad röjsågen hade för uppgift i
sammanhanget hade jag inte fått vad jag upplevde som ett upplysande svar. Men
det är tydligt att syrsorna drar sig till ljud i mörkret så röjsågen var
viktig i sammanhanget. Svågern skötte sågen medan övriga sprang runt och
plockade syrsor på marken och förpassade dessa i hinkarna. Själv utgjorde jag
en enmanspublik. Svågern hade i förväg plockat bort kniven på sågen som en
säkerhetsåtgärd och sedan satt han på en liten stol och gasade i två timmar.
Min första tanke var att han skulle ha behövt öronskydd, men vadå, vi är ju i
Thailand.
Resultatet blev knappast i nivå med högt uppskruvade
förväntningar vad jag förstod. Men några kilo blev det i alla fall och de har
friterats idag. De smakar alldeles förträffligt – enligt den övriga familjen.
Jag har faktiskt smakat på kött från krokodil, zebra
och orm på mina resor men hitintills har jag inte klarat av insekterna, larverna
eller maskarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar