torsdag, juli 29, 2010

Bra pris på flygbiljetterna...

Nu är äntligen biljetterna beställda för resan till Thailand i september. Jag har nästan dagligen varit ute på nätet och jagat bra priser på olika sajter. Man får ibland intrycket av att priserna på flygbiljetter är färskvara. Framför allt då priserna för en resa med samma flygbolag och med samma förutsättningar kan skilja mer än 2000 kronor i pris från den ena dagen till den andra. Det gäller att vara på hugget och kolla ofta, då finns chansen att göra fynd.
Det har varit lite upp ner när det gäller priserna men i morse hade Turkish Airlines ett pris på 6 894 kronor inkl skatt per person, tur och retur Stockholm – Bangkok. Flygtiden är ca 15 timmar med byte i Istanbul i båda riktningarna. Dessutom är tillåtet bagage 30 kilo per person och avgångstiden från Arlanda gör att anslutningen med X2000 från Sundsvall passar utmärkt, ingen väntetid att tala om.
Det var ingenting att tveka på, även om vi inte fluget med Turkish Airlines tidigare. Vi har dock fått goda rekommendationer så för vår del kan vi lika gärna byta flight i Istanbul som i Helsingfors, Köpenhamn eller på någon av de andra europeiska flygplatserna.
Det finns kanske skäl att nämna Att Thai Airs motsvarande biljett kostar nästan 50 000 kronor per person. Det tycker jag låter lite dyrt bara för att slippa en mellanlandning.
Den 28 september bär det av.

onsdag, juli 28, 2010

Borta bra men hemma bäst - eller?

I dag har man kunnat läsa i flera svenska dagstidningar och på text-TV att över tusen personer blivit strandsatta i Irak och Libanon på grund av att den Göteborgsbaserade researrangören Flyhome gick i konkurs förra veckan.
Det följdes sedan upp i TV4-nyheterna under kvällen utan någon djupare analys.
De ca 650 resenärer som strandsats i Irak får ingen hjälp av researrangören att återvända till Sverige, enligt konkursförvaltaren.
Detta är en kort sammanfattning av vad svenska medier rapporterar, det framgår inte om det är svenska medborgare, personer med uppehållstillstånd i Sverige eller personer som sökt asyl i Sverige på grund av att de varit hotade till livet på grund av förföljelse i sitt hemland eller haft andra asylskäl.
Det här är ganska märkligt egentligen, men ingen skriver om det, och man kan undra varför. Kan det vara så att en massa människor som beviljats asyl eller uppehållstillstånd i Sverige på grund av att man varit förföljda i sitt hemland nu är på semester i detta farliga hemland?
Det är märkligt att ingen reagerar när ”svenskar” åker på semester till en krigszon, varför kollar inte migrationsverket upp dessa personer och de skäl man angivit för att få asyl i Sverige, svenskt medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd?
Vad händer nu med dessa strandsatta svenskar, kommer skattebetalarna att få betala deras resa tillbaks till Sverige?
I övrigt tycker jag att Flyhome var ett passande namn på researrangören.

onsdag, juli 14, 2010

I startgroparna för en ny bärsäsong...

I dag har vi varit ute i skogen och kollat hur bärskörden kommer att se ut samt hur långt mognadsprocessen kommit. Vi har också gått igenom bärplockarna och lagat och fixat till, där det funnits behov.
Hjortronen behöver nog en vecka till på sig innan de är så mogna att de kan plockas. Nu ser det inte ut att bli några större mängder, så att plocka i kommersiellt syfte är bara att glömma. Men några kilon för det egna hushållet lär vi säkert greja om ingen hinner före.
Beträffande blåbären så är det dåligt moget där vi kollat och min bedömning är att de behöver minst en och en halv vecka till, kanske mer. Tillgången varierar mycket mellan olika platser och på vissa platser där det fanns gott om bär förra säsongen finns det inte en kart i år. Nu har vi inte kollat några större områden så jag tror att vi kan förvänta oss ungefär samma volymer som i fjol.

Kim och Janne har gift sig....

Vi var bjudna på bröllop i lördags då Janne och Kim gifte sig i Selångers kyrka. Det var planerat att det skulle ske redan förra året och då skulle det vara en borgerlig vigsel. Yaya och jag hade lovat att ställa upp som tärna och marskalk då. Nu blev det ett stort kyrkbröllop men har man lovat så har man, även om det var lite nervöst med så mycket folk närvarande.
Det var en vacker ceremoni i kyrkan och vigseln förrättades av Birgit Huss. Kims tvillingflickor var brudnäbbar. Jag har varit på några bröllop under årens lopp, både i Sverige och i Thailand men det här var första gången jag varit på ett svenskt kyrkbröllop där brud och brudgum tillhör olika religioner men det var ingenting man tänkte på i kyrkan. Men så här efteråt får vi hoppas att vår herre där ovan molnen informerar sin kollega i den andra himlen så att äktenskapet även välsignas av honom.
Efter vigseln samlades alla i Kims och Jannes hus vid Mosjön. Dagen före var vi några vänner till Janne som hjälpte till att resa partytältet och några vänner till Kim som förberedde maten som skulle serveras. Tältet var på 40 m2 men det visade sig att det var litet när festen började så alla fick inte plats inuti tältet. Men finns det hjärterum så finns det stjärterum och alla hade sittplatser innan festmåltiden avnjöts.
Det var massor med folk som ville uppvakta och bland gästerna fanns bland andra Jannes före detta fru och hennes nya man, Jannes barn och barnbarn samt många av Kims skolkamrater och deras respektive.
Det sköts även en salut med en mindre kanon för brudparet. Den var dock inte mindre än att tryckvågen startade larmet på några av bilarna som parkerats efter vägen.
Sent på kvällen lämnade vi de nygifta åt varandra.

måndag, juli 12, 2010

Nu är det över - för den här gången....

Så var då fotbolls-VM över för den här gången, säkert till glädje för många som inte förstår det här med fotboll. Nu är öronskydden undanhängda och vardagen tillbaka. Det gick inte alls som jag trott och tippat då Spanjorerna sparkade ut Tyskland i semifinalen. Holland gick till final och Robben hade kunnat avgöra matchen i andra halvlek när han var helt fri med Spaniens målvakt.
Det var ingen bra match, ok spännande och båda lagen hade chanser men det var definitivt ingen propagandafotboll. Holland uppträdde som ett riktigt benknäckargäng den här gången och trots att de var mina favoriter hade jag inte protesterat om fler holländare visats ut.
Personligen tycker jag inte att Torres levde upp till förväntningarna. Här uppträdde han efter att ha klippt det långa håret som varit has signum i Liverpool. Man frågar sig om fotbollskunnandet försvann tillsammans med håret?
Trots allt får jag väl tillstå att Spanien vann välförtjänt men att vinna en VM-turnering med endast åtta mål inspelade på åtta matcher imponerar inte.
Det är bara att konstatera att ett VM avgörs p g a många tillfälligheter

söndag, juli 04, 2010

Några tankar kring bollsparkandet i Sydafrika..

Det är mycket fotboll för tillfället och för det mesta är det bra och underhållande fotboll. Jag, som gillar fotboll, har inga problem med utbudet men jag kan förstå att många har en annan inställning och tycker att det är alldeles för mycket. Hustrun sitter t ex med öronskydd under matcherna, inte som någon demonstration mot fotbollen direkt utan mer för ljudet på läktarna. Jag tycker också att det är irriterande, främst för att det är svårt att höra vad kommentatorerna har att säga, men annars får de tuta hur mycket som helst.
Det har varit ett annorlunda VM på många vis. Italien och Frankrike presterade nada och fick lämna Sydafrika efter gruppspelet med svansarna mellan benen. Det var en oväntad och negativ överraskning, åtminstone för mig.
England, av många utpekat som favoriter (varför har jag aldrig förstått), blev utspelat av Tyskland och fick lämna efter åttondelsfinalen efter att ha presterat ett dåligt spel rakt igenom hela gruppspelet.
Sedan blev det hej svejs för Brasilien som hade Holland i brygga efter en halvlek vilket inte räckte då holländarna käkade taggtråd i pausen medan Brasilien trodde att det var klart.
Tyskland ångade på och sparkade hem Argentina på ett förnedrande sätt, tack och hej till Maradonas killar.
Jag led med Ghana som i sista tilläggsminuten hade kunnat skriva fotbollshistoria, som första Afrikanska lag i en kvartsfinal i VM, men missade att sätta straffen som var biljetten dit.
Att Spanien skulle tvåla dit grannen Portugal var inte någon större överraskning då de har ett mer komplett lag. Portugal har förvisso en världsartist i laget men han verkade fika efter ett filmkontrakt i stället för att hålla sig på benen och spela fotboll. Det blir lite ”en fluga gör ingen sommar” över Portugal.
I kvarten var sedan Spanien, med sitt kortpassningsspel, illa ute mot Paraguay och det var mer tur än skicklighet som tog dem vidare. Utan målgöraren Villa hade Spanien också varit på väg hem.
Innan slutspelet började hade jag Argentina som favorit till titeln men nu tror jag att Tyskland och Holland möts i finalen där tyskarna vinner tämligen komfortabelt eller också vinner Holland. Det är det som kallas för helgardering, men Tyskarna spelar en organiserad och genomtänkt fotboll som är svår att störa, kanske lite tråkigt att titta på men väldigt effektiv och det avgör.
I övrigt har jag följande synpunkter på rapporteringen från VM.
Matcherna i TV4 har verkligen tärt på nerverna med alla reklampausar. Men vad var annat att vänta av en kanal som under flera år inte klarat av att visa travet på ett godtagbart sätt?
Det här med jämställdhet är ett kapitel för sig men nog tycker jag att det går till överdrift när man måste ha fruntimmer i studion som skall kommentera VM-fotboll för herrar. Jag tycker att det är ok om det handlar om damfotboll för då är jag inte ett dugg intresserad.
I övrigt så påverkar fotbollstittandet det sociala livet i hög grad och man missar kontakter med vänner och bekanta.