onsdag, juli 28, 2010

Borta bra men hemma bäst - eller?

I dag har man kunnat läsa i flera svenska dagstidningar och på text-TV att över tusen personer blivit strandsatta i Irak och Libanon på grund av att den Göteborgsbaserade researrangören Flyhome gick i konkurs förra veckan.
Det följdes sedan upp i TV4-nyheterna under kvällen utan någon djupare analys.
De ca 650 resenärer som strandsats i Irak får ingen hjälp av researrangören att återvända till Sverige, enligt konkursförvaltaren.
Detta är en kort sammanfattning av vad svenska medier rapporterar, det framgår inte om det är svenska medborgare, personer med uppehållstillstånd i Sverige eller personer som sökt asyl i Sverige på grund av att de varit hotade till livet på grund av förföljelse i sitt hemland eller haft andra asylskäl.
Det här är ganska märkligt egentligen, men ingen skriver om det, och man kan undra varför. Kan det vara så att en massa människor som beviljats asyl eller uppehållstillstånd i Sverige på grund av att man varit förföljda i sitt hemland nu är på semester i detta farliga hemland?
Det är märkligt att ingen reagerar när ”svenskar” åker på semester till en krigszon, varför kollar inte migrationsverket upp dessa personer och de skäl man angivit för att få asyl i Sverige, svenskt medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd?
Vad händer nu med dessa strandsatta svenskar, kommer skattebetalarna att få betala deras resa tillbaks till Sverige?
I övrigt tycker jag att Flyhome var ett passande namn på researrangören.

Inga kommentarer: