fredag, maj 17, 2019

Det stormar kring regeringens pinuppa.


För drygt ett år sedan kallade dåvarande socialministern Annika Strandhäll till presskonferens för att meddela att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler skulle bytas ut med omedelbar verkan.  Kicken på grått papper alltså och beslutet var helt oväntat och Strandhällskan hade klara problem med att förklara vad som var orsaken till åtgärden.

Begler har gjort klart att hon hade velat fortsätta och har också i senare intervjuer hävdat att orsaken var att regeringen var rädd att förlora valet på grund av debatten om Försäkringskassan som hjärtlös och stelbent byråkratisk myndighet.

Regeringen och Strandhäll har KU-anmälts för avskedandet av Begler och ärendet pågår.

I samband med KU:s förhör har framkommit att Strandhällskan lämnat två motstridiga uppgifter om orsaken till avskedandet vilket innebär att han ljuger.

Att en politiker ljuger för KU är mycket upprörande och kan, som nu hänt, innebära att misstroendevotum väcks mot personen ifråga och att hon kan tvingas lämna sitt välbetalda jobb.

Att politiker, oavsett partitillhörighet, mest hela tiden ljuger folket rätt upp i ansiktet får inga som helst påföljder. Skulle så vara, så skulle det vara betydligt glesare med ledamöter i Sveriges riksdag.

När vet man då att en politiker ljuger? När de rör på läpparna så klart!

Det drog ut på tiden att hitta en ny generaldirektör för sjukkassan. Det bästa hade naturligtvis varit att avsätta Strandhälskan snabbare och låta Ann-Marie Begler få överta jobbet som Sjukvårdsminister. Men å andra sidan känns Begler överkvalificerad för en sån uppgift.

Det blir spännande att se var Centerpartiet kommer stå i frågan om misstroendeförklaringen. Men Rödskrikan har ju svikit förr.



Inga kommentarer: