söndag, juli 21, 2019

Årets bärplockning


Nu har vi kommit i gång med bärplockningen. I år får vi klara oss utan Mijo som är kvar i Bangkok. Det är jobbigt med andra ord.

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har slutat med bärprognoser, vilket jag tror beror på att regeringen slutat tillskjuta medel för denna verksamhet. Så man har en dålig uppfattning om bärtillgången då man ger sig ut i skogen första gångerna.

Nu har vi hållit på ett tag och fått en viss uppfattning om hur det ser ut. Vad gäller hjortronen verkar det vara ett normalår. Men när det gäller tillgången på blåbär är det sämre än förra året, vilket jag aldrig trodde skulle kunna hända.

Man kan ju spekulera i vad det kan bero på. En del förståsigpåare tror att det är sviter efter förra årets torka. Vi var aldrig ute och kollade på blomningen under juni och har ingen uppfattning om det var några sena frostnätter. Men jag misstänker att blommorna tagit skada och dött av nattfrost och det därför har varit färre blommor som utvecklats till kart/gröna bär.

På många av de platser där vi vanligtvis brukar finna blåbär är tillgången 30 – 40 procent av ett normalår. Det kommer troligen att innebära att många kommer att bli utan blåbär i år.

Ytterligare en faktor som påverkar tillgången är att vi har konkurrens av organiserad bärplockning.

Allt är dock inte bara mörker för när det gäller lingonen verkar det bli ett normalår. De är fortfarande vita men jag räknar med att de är mogna och kan plockas i mitten på augusti.

Inga kommentarer: