fredag, oktober 14, 2016

Ett sorgligt besked...



Vi nåddes igår av det sorgliga beskedet att Thailands kung, Bhumibol Adulyadej har avlidit. Han var den nionde monarken från Chakri Dynastin och benämndes Rama IX. Han blev 88 år och har suttit på tronen i drygt 70 år, längre än någon annan monark i hela världen. Han tillträdde sitt uppdrag den 9 juni 1946.

Beskedet kom inte helt oväntat då kungen har varit sjuk en längre tid och vårdats på Siriraj-sjukhuset i Bangkok.

Kungen har varit mycket populär bland landets innevånare och bilder på kungen finns överallt, på allmän plats, i affärer och varuhus och i hem runt om i Thailand. Kungssången har spelats dagligen på biografer, offentliga platser och i tunnelbanan.

Han har också beskrivits som en enande kraft och alla har lyssnat till honom de gånger landet stått på randen till kaos

Det meddelades, sent igår kväll, att generell landssorg är utlyst en månad. Under denna tid kommer inga nöjen eller festiviteter att äga rum. Idag är det mesta stängt, postkontor, banker och offentliga inrättningar hedrar på detta sätt kungens minne.

Frågan som nu inställer sig är, vad kommer nu att hända?

Det är en fråga som jag inte kan, eller vill spekulera om just nu. Men om jag har fattat det rätt så har premiärminister Prayuth Chan-Ocha meddelat att kronprins Maha Vajiralongkorn nu kommer att över tronen.

I övrigt är det väl bara att konstatera att det uppstått en situation, av vilken man inte har någon tidigare erfarenhet i modern tid och att jag, samt många med mig, avvaktar och följer den fortsatta utvecklingen.

Inga kommentarer: