måndag, maj 17, 2010

Bangkok, ett nytt Beirut?

Tidigt i morse anlände vi till Bangkok med nattåget från Surin. På järnvägsstationen märktes inget av de pågående oroligheterna utan allt var som vanligt. I taxin till hotellet blev vi dock medvetna om att den närmaste vägen inte var aktuell utan vi fick ta en omväg för att undvika området där striderna pågår. Taxichauffören påstod att betydligt fler människor dödats av militären än vad som framkommit. Enligt honom hade militären forslat undan flera offer. På hotellet gick andra rykten bland annat så förklarade någon att militärer hade skjutit på varandra och att en del sympatiserade med rödskjortorna.
Den generalmajor som gått under namnet Sii Daeng och som gått över till de röda och som sköts i huvudet under en presskonferens förra veckan avled strax efter klockan nio idag. Rödskjortornas ledare anklagar regeringen och militären för mord p g a denna händelse.
Regeringen har begärt assistans av Röda Korset att evakuera kvinnor, barn och gamla från det ockuperade området och man har satt en gräns till klockan 15.00 då de skall vara evakuerade. Det ligger naturligtvis i de styrandes intresse att få bort kvinnor, barn och gamla från området för att sedan låta armén slå till med full kraft mot dem som försvarar det ockuperade området. Rödskjortorna har framfört krav på vapenvila och nya förhandlingar men nu har regeringen fått nog. Premiärministern har tryck på sig från armén, Bangkoks elit och de sk gulskjortorna.
Nu är klockan efter 16.10 lokal tid här i Bangkok och vad jag förstått så vägrar kvinnor, barn och gamla att lämna området vilket sannolikt kommer att begränsa säkerhetsstyrkornas handlingsfrihet. Bilder på skjutna kvinnor och barn är nog det sista man önskar skall spridas i media över hela världen.
Vi hade planerat att handla dels på MBK vid Siam Square dels på marknaden vid Hotel Indra men ingen taxiförare tar på sig några körningar till dessa områden. Sky Train fungerar inte heller om man vill ta sig till Siam Square.
För en extra taxa kunde man bli skjutsad till utkanten av det stora område där oroligheterna pågår. Från en av betalvägarna kan man se svart rök stiga mot skyn från brinnande bildäck och stora samlingar av militärer och poliser. På platser som vi normalt besöker då vi är i Bangkok pågår nu strider där den ena sidan använder sig av automatvapen, prickskyttar och tårgas och den andra av fyrverkeripjäser, slangbellor, gatstenar och spetsade bambukäppar.
Situationen har även lockat fram tjyvar, rånare och andra banditer som ser en chans att göra sig en hacka. Bland annat har Seveneleven-butiker och privatpersoner rånats och bankomater slagits sönder och tömts.
Hela dagen har det varit rapportering på TV och man har visat bildspel från striderna med John Lennon’s Imagine som bakgrundsmusik.
Man kan väl fråga sig vad som gjorde att de demonstrationerna inte avslutades då regeringen gått med på att upplösa parlamentet och utlysa nyval i november. Jag har ingen aning vad som gjorde att man inte avbröt och drog sig tillbaka, möjligt att det föreligger oenighet bland ledarskiktet hos de röda?
Jag har följt rapporteringen i svensk media på slutet och jag tycker att flera av de svenska tidningarna inte beskriver bakgrunden på ett rättvisande sätt. För den som är seriöst intresserad rekommenderar jag länken http://web.telia.com/~u42803547/. Bland mycket annat om Thailand så framgår även bakgrunden till den senaste konflikten.
Jag undrar också varför inte omvärlden reagerar, här mördar en regering sina politiska motståndare med hjälp av krigsmakten. Även om den thailändska regeringen kallar rödskjortorna för terrorister så ändrar inte detta på det faktum att det handlar om en fattig landsbygdsbefolkning som kräver demokrati landet. När gulskjortorna härjade som värst och blockerade flygplatserna och regeringsbyggnaderna var det aldrig tal om terrorism och man frågar sig varför de ansvariga för de upploppen aldrig ställts inför rätta. I det läget vägrade även polis och militär att följa den då sittande regeringens order.Varför tiger omvärlden?

Inga kommentarer: