fredag, maj 14, 2010

Nu har det börjat om på nytt..

Det här landet har inte många likheter med Sverige eller de andra s k demokratierna i västvärlden. Här kan man definitivt inte lita på vad hör och bara på en bråkdel av det man ser. Den 4:e maj verkade allt gå mot en fredlig upplösning och jag kände en försiktig optimism. Premiärministern hade lovat att upplösa parlamentet och utlysa nyval i mitten på november vilket accepterats av rödskjortorna.

Nu hävdar rödskjortorna att de aldrig lovat att avsluta demonstarationerna innan valet genomförts och löftet om nyval har dragits tillbaka och premiärministern mer eller mindre häcklas av nyhetsuppläsarna för sin bristande förmåga att få slut på oroligheterna.

En av ledarna för rödskjortorna, en högre officer i den thailändska krigsmakten som tagit parti för de röda, sköts i går under en presskonferens. Han träffades i huvudet och allt talar för att han sköts av en prickskytt från armén.

Flera andra har skadats i striderna och bland annat har två journalister skjutits i benen så nu vet vi att det inte handlar om gummikulor längre.

Demonstranterna uppmanar nu folk ute i landet att på alla sätt och vis försöka förhindra truppförflyttningar till Bangkok. Säkerhetsstyrkorna har, enligt uppgifter i media, stängt av vatten- och eltillförseln till det område som ockuperas och uppmanat de boende att lämna området. Man försöker även förhindra att flera demonstranter tar sig till området vilket bl a inneburit sammanstötningar mellan demonstranter och militär på flera platser i Bangkok. Det har förekommit skottlossning på flera håll och på en del platser står pansarfordon och andra militära fordon i brand.

Läget är så allvarligt det överhuvudtaget kan bli utan att fullt krig råder och för första gången känner jag en allvarlig oro.

Vi har planerat att åka till Bangkok med tåg på söndag och sedan försöka ta oss vidare till Sverige under veckan. Flera ambassader har nu stängt men den svenska är fortfarande öppen men de avråder från besök i Bangkok.

Det känns ju inte så där positivt direkt eftersom vi måste ta oss från järnvägsstationen till hotellet och sedan därifrån till flygplatsen. Men vi har bestämt oss, på söndagkväll åker vi till Bangkok.
Har jag tillgång till internet kommer nya rapporter

Inga kommentarer: