onsdag, mars 26, 2014

Förändringar i Mediavärlden



Våra dagstidningar går sakta men säkert en sotdöd till mötes. Allt färre prenumererar och köper lösnummer. Paniken tilltar på redaktionerna och i styrelserummen och en hel del tid måste avsättas för förhandlingar med facket då så gott som varenda dagstidning tvingas avskeda personal. Förhoppningarna står nu främst till ett utökat presstöd som skattebetalarna skall stå för.

Väsentliga nyheter
Aftonbladet erbjuder i sin desperation hypotetiska läsare ett specialerbjudande innebärande att man kan läsa papperstidningen och andra delar av tidningen på nätet under tre månader för ett specialpris.

Expressens redaktioner i Malmö och Göteborg, Kvällsposten och GT, tvingas skrota tre tjänster vardera och erbjuder nu avgångsvederlag till journalister som lämnar tidningarna frivilligt, skriver Journalisten den 25 mars.

Sundsvalls Tidning väljer en annan väg. Där måste man vara prenumerant för att exempelvis kunna ta del av familjeannonserna och kommentera artiklarna. Lycka till säger jag.

Olika vinklar skapar förtroende?
Alternativa media på nätet är helt gratis och www.avpixlat.info, som tar upp mycket som etablerade media utelämnar, mörkar eller vinklar, skaffar nu utgivningsbevis och utser ansvarig utgivare.

En annan nätvariant som belyser mycket som inte kommer fram på annat sätt är www.friatider.se som ännu inte har utgivningsbevis eller ansvarig utgivare men många läsvärda artiklar.

I morse kunde man läsa i flera nätversioner av våra vanligaste dagstidningar att en färsk undersökning visade att ca 25 % av Byggnads medlemmar skulle rösta på Sverigedemokraterna om det var val idag. Märkligt nog försvann denna nyhet ganska snabbt från samtliga tidningar. Kanske risk för att det skulle smitta av sig förelåg?

Att 25 % av Byggnads medlemmar skulle rösta på SD om det var val i dag bevisar bara att de genomskådat medias beskrivning av SD. Varje människa med ett uns av anständighet i kroppen reagerar mot behandlingen av SD och medias uttjatade beskrivningar i termer som att partiet är främlingsfientligt, rasistiskt och/eller fascistiskt. Ord som genom dessa, så gott som dagliga upprepningar, har nu helt förlorat sin innebörd. Det är ju också anmärkningsvärt att man trots svensk medias samlade och gemensamma ansträngningar inte lyckats förhindra att partiets popularitet bara ökar och ökar och därmed misslyckats med att övertyga väljarna om att SD är ett parti man skall undvika.  


Vi har några spännande val framför oss.

Inga kommentarer: