fredag, november 14, 2014

Idag invigdes Elefantfestivalen i Surin



I dag inleddes den årliga elefantfestivalen i Surin i nordöstra Thailand. Det är utan jämförelser årets största händelse här uppe. Hotellen är bokade månader i förväg och det är fullsatt överallt. Staden översvämmas av turister och det kommer folk ifrån i stort sett hela världen.
Naturligtvis passar hotell- och restaurangägare och andra näringsidkare på att höja sina priser under de här dagarna. 


Tidigt i morse åkte vi hemifrån och in till festivalområdet som ligger centralt i staden. Det är en riktig folkfest med tusentals människor, hundratalet elefanter och flera dansgrupper. Det vimlar av försäljare som bjuder ut ballonger i alla former och färger, masker, souvenirer, ringar och örhängen som påstås vara tillverkade av elfenben och massor med andra saker. Självklart så säljs det även mat och dryck från fasta och ambulerande enheter.

Det första som vi stötte på var det ca 600 meter långa ”smörgåsbordet” bestående av bananer, meloner, äpplen, sockerrör, ananas och en hel del annat som elefanterna uppskattar. Det handlar om enorma volymer och även om det är många elefanter så räcker det och blir över åt hungriga tvåbenta varelser också.

Festivalen inleddes med att några dansgrupper uppträdde och därefter startade karnevalen med blomster- och fruktbehängda fordon fantasifullt utsmyckade, ledda av flera ungdomsorkestrar. Sedan följde en parad av elever från olika skolor samt människor från de länder som ingår i Asean, Sydostasiens motsvarighet till EU. Därefter kom elefanterna som lät sig väl smaka av det dignande ”smörgåsbordet”. Här blandades stora och små elefanter med folket på gatan i en salig röra utan att några incidenter inträffade.

Som utlänning, eller falang som man säger här borta, blev jag intervjuad av grupper av skolungdomar som vill prova sina engelska kunskaper. Frågor som om jag tycker om Thailand, om jag har för avsikt att återkomma o s v. Intervjuerna filmades med mobiltelefoner för att redovisas när skolorna startas igen. Förvåningen var stor då jag berättade att jag snart bott här i tretton år, tycker mycket bra om landet och äter det mesta av vad det Thailändska köket har att erbjuda – på Thailändska. Lite har man ju lärt sig i alla fall. 

Här nedanför finns bilder från festivalen. Klicka bå bilden så blir den större
 
Det ca sexhundra meter långa "smörgåsbordet

En ballongförsäljare som hoppas på goda affärer

Traditionell thailändsk dansuppvisning

Skolflickor som intervjuar falanger medan lärarinnan suflerar



Folk från Aseanländerna paraderar

Det handlar om stora djur

Men de fanns de som var mindre också

Thailändska krigare som deltar i morgondagens uppvisning

En riktig bjässe

Folk och elefanter kom väl överens

Alla som ville fick chansen att rida

Även de tvåbenta såg till att ta för sig


Alla elefanter var fint "stylade"
















I morgon fortsätter det hela på Surins elefantstadium. 

Inga kommentarer: