onsdag, november 26, 2014

Några tankar om Sveriges leksstuga....



Det sitter åtta partier i Sveriges riksdag. Sju av dessa partier vägrar tala med det åttonde partiet. Regeringen, som är i minoritet, består av socialdemokrater och miljöpartister. Trots att regeringen stöds av Vänsterpartiet är man ändå i minoritet. Vill man ha igenom sina förslag i riksdagen måste man därför förlita sig på något av de borgerliga partierna och där har Folkpartiet och Centerpartiet sagt att man inte är intresserad av något samarbete. Det skadeskjutna Nya Moderaterna och Kristdemokraterna känns inte heller som relevanta alternativ.

Nu är Sverigedemokraterna i centrum då de genom sin vågmästarroll kan ställa till med en regeringskris då beslutet om statsbudgeten skall tas nästa vecka. Trots att de sju övriga partierna konsekvent vägrar att tala med Sverigedemokraterna kräver man att dessa skall visa ”ansvar”. 

Annie Lööf går så långt att hon kräver lagstiftning mot att partierna inte skall få rösta på andra partiers budgetförslag. Det verkar nästan lite hjärnsläpp men känns ändå inte förvånande.

Mikael Damberg, näringsministern som aldrig haft ett vanligt jobb, sätter hårt mot hårt i tonen mot SD och menar att partiet tar en "mycket stor risk" om de fäller regeringens budget.  De riskerar att göra det svenska parlamentet till en lekstuga som spelar politik, inte gör politik.

Finansministern Magdalena Andersson, de tomma ladornas väktare,  uppger att hon har goda förhoppningar om att budgeten skall gå igenom och hänvisar bland annat till att man föreslår att den så kallade pensionärsskatten slopas.

Statsminister Löfven anklagar Sverigedemokraterna för att ha gjort Sveriges Riksdag till en lekstuga. Här kastas det verkligen sten i glashuset.

Samtidigt kan man konstatera att Sverigedemokraterna har ett enormt tryck på sig från sina väljare där över 70 % anser att man skall fälla regeringens budget. Att Sverigedemokraterna nu meddelat att man skall tillkännagiva hur man avser rösta, redan dagen före omröstningen, syftar nog till att ge regeringen möjlighet att dra tillbaka förslaget och göra det mer attraktivt för övriga partier.
 
Men i slutändan fungerar det inte med denna regeringskoalition, där ett litet extremistparti tillåts få ett alltför stort inflytande och där även kommunisterna åker på en räkmacka. 
 


Jag vet inte om jag tänker rätt men låt säga att S, V, MP och SD röstar på SD:s budgetförslag i den första omgången. Då är Alliansens förslag borta. Därefter är det öppen dörr för regeringens förslag om Alliansen inte hämnas och röstar på SD:s förslag i den andra omgången. Vilken soppa det kan bli.

Men mitt grundtips är återremitering av budgetförslaget i det här läget för att undvika ett nederlag, men regeringen kommer ändå att tvingas avgå senast inom ett år.


Det är kul att få tycka till ibland och än så länge får man ju, dock inom vissa gränser, framföra sina åsikter i Sverige trots alla angrepp på åsiktsfriheten.

Inga kommentarer: