måndag, januari 04, 2016

Ännu ett årsskifte



Så har vi lagt ännu ett årsskifte till handlingarna och för min del var det 72:a gången jag fick vara med om det.

Nyår är en av de största helgerna i Thailand och folk återvänder hem till anhöriga i byarna runt om i Thailand. Trafiken är enorm och köerna milslånga på många av huvudlederna. Många blir frustrerade och tålamodet tryter vilket får till följd att omdömet sviker och fler personer omkommer under den här helgen än under ett helt år i Sverige. Många av olyckorna sker i alkoholpåverkat tillstånd och här ligger gränsen för rattfylleri på 0,5 promille. En del olyckor får svåra konsekvenser genom att många sitter oskyddade på flaken.

Det finns en hel del som inte fungerar under den här helgen. Den 2 januari var bensin och diesel slut på många mackar och detsamma gällde flera bankomater där pengarna var slut eller att uttagen begränsades.

När jag köpte min första bil 2005 här borta kostade en liter diesel 14.76 THB för att i maj 2008 nå en toppnotering på 36,85 THB. När jag tankade idag betalade jag 18,32 THB per liter. Här kan man tala om att väldsmarknadspriset på råolja verkligen har slagit igenom. Några politiker som passar på att tillföra statskassan nya skattemiljarder på bilisternas bekostnad har jag inte heller sett skymten av, Men den kraftiga prishöjningen fram till 2008 har dock satt sina spår då transportkostnaderna ökat kraftigt vilket i sin tur slagit igenom på bland annat matvaror. Som ett exempel kan nämnas att ett flak Chang Beer som 2006 kostade 445 bath idag kostar 685 Bath dessutom har man sänkt alkoholprocenten från 6,4 till 5,8 i två etapper. Hustrun missar inte en chans att påtala de kraftiga prisökningarna på specerier som kyckling, fläsk och kött och en massa andra produkter.

I Sverige kan man idag lite överraskande se att det inte bara är regeringen som svängt 180 grader vad avser massinvandringen. Även Anders Lindberg och Aftonbladets ledarredaktion talar nu om samarbete mellan de nordiska länderna. Det är inte alltför länge sedan man drog rasistkortet mot Danmark och hävde ur sig en del spydigheter mot Norges och Finlands regeringar där man hävdat att ”fel” partier ingår. Snacka om vindflöjlar, men de börjar nog inse åt vilket håll vindarna blåser och man tvingas förhålla sig till verkligheten som vi andra fått göra.

Inga kommentarer: