måndag, maj 01, 2017

Hur pojkar blir män i Thailand....



I går fyllde sonen i vårt hushåll 21 år. I och med det så har han varit myndig i ett år då myndighetsåldern i Thailand är 20 år.

Det har varit en del trassel och strul sedan han slutade skolan men nu har han, till hustruns och även min glädje, tagit sig i kragen och frivilligt ansökt till den Thailändska Armén.

För några veckor sedan ”mönstrade” han och fick samtidigt en inkallelseorder innebärande att han skulle inställa sig på en viss plats i Surin, tillsammans med fler än 1 000 andra grabbar i samma ålder, den 1 maj.

Mönstring pågår
Militärtjänstgöringen i Thailand är inte obligatorisk utan uttagning sker genom lottdragning. Man drar en lapp ur en urna och beroende på lappens färg, svart eller röd, tas man ut till tjänstgöring eller får frisedel.Man kan också "sno värvning" som sonen gjort.

I dag hämtades de blivande soldaterna med bussar för vidare befordran till Bangkok. Grundutbildningen är tre månader och hela tjänstgöringen är två år. 

Under grundutbildningen får rekryterna inte ha några kontakter med någon utanför förläggningen. Inga telefonsamtal, sms eller mailkonversation är tillåten. Det är hårda bud med andra ord.

Men det här är den thailändska uppfattningen om hur man gör män av pojkar. Den ligger en bra bit ifrån den svenska versionen som jag genomgick på 60-talet. Men det blev ju folk av mig också – om jag får säga det själv.

Det skall bli spännande att höra vad han tycker då vi har den första kontakten. Det verkar som att anhöriga skall få göra ett besök på förläggningen efter en viss tid inom den första tremånadersperioden. Men jag vet inget närmare om det ännu.

Det måste dock ske före den 31 maj då vi åker till Sverige på kvällen den dagen.

Inga kommentarer: