onsdag, april 16, 2014

Högtider på olika håll i världen..


En våt dröm

Jag har just blivit uppmärksammad på att det snart är påsk där hemma. Det är ingenting man märker av här borta då påsken är en kristen högtid. Under sistlidna veckoslut har det dock firats en stor högtid i Thailand, nämligen Songkran. Det är en årligt återkommande vattenfestival där barn och vuxna utrustar sig med det allra senaste inom vattenpistolsteknologin och sedan sprutar på allt och alla. Andra har tunnor med vatten på bilflaken och åker omkring och blöter ned allt de kommer åt. För att få lie extra knorr på spektaklet vräker man i stora påsar med is i vattnet.

Själv höll jag mig mest inomhus medan hustrun firade hemma i byn. Innan festligheterna började så hade hon bestämt sig för att ta vara på den fisk som blivit kvar i anslutning till ett av hennes risfält efter det att det mesta av vattnet torkat bort. Fisken kommer ursprungligen från de vattendrag där man avleder vattnet till risfälten. Det är vanligt förekommande att fisken tas till vara och det kan också finnas småräkor i de vattenfyllda gropar som många gånger finns i anslutning till fälten.

Fiske i byn
Fisket går till på så sätt att vattnet pumpas upp ur gropen och sedan fångar man fiskarna för hand genom att kliva omkring i dyn. Det finns många hjälpsamma händer då det handlar om gratis mat. Enligt hustrun så blev det ett lyckat fiskafänge då hon lyckades kränga iväg fisk för mer än 2000 bath.

Vi har lite olika perspektiv på det där med ”good business” hustrun och jag.


En helt annan sak som jag nu lagt märke till och det gäller Sveriges ambassad i Bangkok och personalens arbetstider. Här har man ledigt både på svenska och thailändska högtidsdagar. Så den här veckan har man bara behövt arbeta två dagar. Toppjobb med andra ord.

Inga kommentarer: