söndag, april 20, 2014

Mörkandet fortsätter....



Igår kunde man på Sundsvalls Tidnings nätversion läsa om att ett äldre par blivit rånade i Granlo i Sundsvall.

Ett vittne hade larmat polisen om att hon precis blivit vittne till hur ett äldre par blivit förföljda av två män på Vikingavägen. En av männen hade knuffat omkull mannen och i samband med fallet så stal en av männen hans plånbok. De två gärningsmännen sprang därefter från platsen i riktning Vikingavägen söderut.

Av det signalement som polisen inhämtat framgick det att de båda männen var mycket mörkhyade. En av dem var klädd i en mörk jacka och den andre i en ljus jacka.

Kan det ha varit en praktikant eller tillfällig vikarie som skrivit artikeln? Den var ju inte politiskt korrekt och inte ett dugg överraskande försvann signalementen ganska snabbt.

I slutet på november i fjol utsattes en kvinna för ett våldtäktsförsök i Korsta, men gärningsmännen blev skrämda och kvinnan kom undan med blotta förskräckelsen.

Alla försök att kommentera ST:s artikel vid det tillfället misslyckades. Att ifrågasätta varför man inte publicerar signalement är inte speciellt populärt. Jag skickade då ett mail till ST:s chefredaktör och ifrågasatte vilken policy man har när det gäller signalement.

Svaret lät inte vänta på sig och det framgår i sin helhet nedan. Speciellt intressant är att ST:s redaktör tydligen graderar sannolikhet i olika former.

Den här gången fanns signalement som lämnats av polisen men det togs ändå bort ur artikeln. Man kan ju fråga sig varför? Jag menar svarta jackor och vita jackor är väl inte direkt ovanliga eller avvikande eller kan det vara något annat i signalementet som väcker anstöt hos PK-isterna?


Hej,

Vid publiceringstillfället hade vi inte tillgång till något signalement. Det gör det oftast inte i tidiga skeenden. I alla fall inga säkra. Dock florerar ofta rykten eller ”tvärsäkra” åsikter på andra sajter. Det påverkar inte vad vi skriver.

Jag personligen vet fortfarande i dag inte om det finns sådana uppgifter.



Hade polisen via oss dag 2 gått ut och efterlyst vittnen och lämnat ”säkrat” signalement så hade vi med nån form av sannolikhet berättat det.



/Anders Ingvarsson

Chefredaktör Sundsvalls Tidning

060-19 71 50

Inga kommentarer: