måndag, juni 30, 2014

Det tog många år....



Det tog något mer än 71 år innan jag korsade poolcirkeln. Jag har nog besökt de flesta svenska städerna under årens lopp men aldrig tidigare varit norr om poolcirkeln. Det närmaste jag varit tidigare var Boden någon gång på 80-talet.

Stugan kl 24.00
En av våra vänner som är född och uppväxt i Jokkmokk och hennes man bjöd upp oss under en vecka för att bland annat fira midsommar i den norrländska naturen.

Vi hann vara med om mycket under den veckan och en av de intressantaste upplevelserna var ett besök i Porjus gamla kraftstation som numera är tagit ur bruk och fungerar som museum med guidade turer. Kraftstationen byggdes 1910 – 1915 och bygget startade under stora strapatser i ett land som saknade vägar och innan den provisoriska järnvägen byggts från Gällivare fick allt material och nödvändiga varor bäras de fem milen upp till arbetsplatsen.

Vi besökte också Harsprångets kraftstation som är Sveriges största vattenkraftverk men där nöjde vi oss med att beskåda älvfåran nedanför dammen som var nog så imponerande i torrlagt tillstånd.

Poolcirkeln
Midsommarafton firades i anslutning till Jokkmokks hembygdsgård. Där blev vi bland annat informerade om att temperaturen var densamma som på juldagen, runt 8 – 10grader. Men vädret rår vi inte över och det var knappast varmare i resten av landet heller. Jag hade laddat upp med myggmedel men det kom aldrig till användning då myggorna troligtvis frusit ihjäl.

Linaberget
Ett annat intressant besök under veckan var Vicktoriafortet i Vuollerim, en relik från kalla krigets dagar. Fortet tjänade som en utpost över Lule älvdal under åren 1963 t o m 1997. Namnet har det fått efter pansarskeppet Drottning Victoria vars kanon fortet är bestyckat med.

Andra minnesvärda och uppskattade aktiviteter var besöket i Fjällträdgården samt besöket på Fjäll- och Samemuseumet, Åjtte i Jokkmokk.

Storforsen
Vi passade även på att utnyttja de enorma vidderna för dagliga motionsaktiviteter och bland annat besteg vi toppen på Linaberget, som har en höjd av drygt 400 meter, några gånger.

Bastubad och några dopp i det åttagradiga vattnet i Lilla Luleåälven blev det också.

Vi fick också se en film från björnjakt med hundar och det visade sig att filmen var inspelad på flera av de platser där vi ägnat oss åt motionsaktiviteter. Men vi fick också lära oss att björnen är mer rädd för människan än vad vi är för den så risken att stöta på en björn i skogen är ganska liten.

På vägen hem till Sundsvall stannade vi till vid Storforsen, en av de forsar i Lule älv som inte är utbyggd. En imponerande syn.

Inga kommentarer: