måndag, september 15, 2014

Rödgrön majoritet i riksdagsvalet....



Valresultatet verkar ha kommit som en överraskning för många. Framför allt hos den svenska mediekåren. Att de röd-gröna skulle få fler röster än Alliansen tycker jag har stått klart ganska länge. Att inget av blocken skulle få egen majoritet tycker jag inte heller var någon överraskning. Här har opinionsmätningarna legat ganska rätt den senaste månaden. Att de däremot legat helt fel när det gäller Sverigedemokraterna har man anat länge. Att medias gunstling, miljöpartiet skull backa så kraftigt var kanske lite överraskande utifrån opinionsmätningarna.


Att SD:s framgångar ruskat om etablissemanget ganska rejält har man fått se många bevis på under dagen. Att man lyckades nå nära 13 % av valmanskåren och att få nästan 800 000 människor att rösta på dem trots de övriga partiernas mobbing och medias systematiserade svartmålning av partiet är en mycket stark bedrift.

Men varken media eller de övriga partierna tycks ha tagit intryck av vad som skett. Man fortsätter redan dagen efter valet smutskastningen och kallar SD rasistiskt och odemokratiskt och utesluter allt samarbete och mer eller mindre dömer ut de som lagt sina röster på dem. Med formuleringar som att 87 % procent inte röstat på SD försöker man förleda folk. Jag känner mig övertygad om att det är en farlig underskattning av det svenska folket som kommer att straffa sig i längden.


Man borde i stället rannsaka sig själva då man inte tagit folks oro på allvar och inte skapat några alternativ.


Människor som inte har något emot invandrare men är kritiska till den invandringspolitik som förs har man kastat i famnen på SD. Människor som reagerar på att Sverige tar emot lika många asylsökande på fyra dagar som Finland gjort på sju månader undrar vad som pågår men bara fått höra att invandringen är lönsam.


Människor som inte accepterar bil- och skolbränder i förorterna, människor som inser att det finns en stark koppling mellan de dåliga skolresultaten och den höga invandringen och människor som faktiskt inser att det finns en gräns för hur mycket invandring Sverige tål känner sig förhindrade att tala om dessa frågor med risk att utmålas som rasister eller främlingsfientliga.


Vilka tror ni dessa människor röstat på?
 
Många ställer sig frågan vad som skall hända nu? Andra pratar om kaos men glömmer lätt att Sverige under många perioder regerats av minoritetsregeringar. Personligen tror jag att Lövén lyckas sy ihop en rödgrön regering och sedan hoppas på stöd från Vänsterpartiet och två av de borgerliga partierna i specifika frågor. Men de stora bekymren kommer då budgeten skall behandlas. Sverigedemokraterna känner sig mycket stärkta av framgången och man skall nog inte utesluta nyval i en sådan situation.

Inga kommentarer: