fredag, maj 04, 2018

Kris i regeringspartierna....



Ca fyra månader kvar till valet och båda regeringspartierna är i djup kris. Miljöpartiet har legat under riksdagsspärren i flera mätningar hos olika opinionsmätningsinstitut de senaste månaderna och man har dessutom förlorat hälften av sina medlemmar. Runt 10000 medlemmar har lämnat partiet vilket får fler än mig att associera till råttor som lämnar ett sjunkande skepp.

Oron har tagit ett fast grepp om partiledningen, eftersom man nu riskerar att förlora makten i landet. Isabella Lövin verkar dock ha fått för sig att Miljöpartiet är oumbärligt i Sveriges riksdag. Hon säger sig tro att partiet kommer att få vara kvar i där, då Miljöpartiets politik enligt henne är så viktig för Sveriges framtid.

”Jag är övertygad om att vi har en så enormt viktig politik som vi driver och som vi måste få fortsätta arbeta med, sade hon i Aftonbladets Partiprogram för någon vecka sedan. Men det är klart att vi är nervösa över att förlora inflytandet, jag hoppas verkligen att vi får fortsätta”.

Enligt Isabella Lövin har hennes parti bland annat "världens mest ambitiösa klimatpolitik",

Vad den politiken betyder för klimatet på planeten kan nog diskuteras.

Hos regeringskollegan Socialdemokraterna är oron minst lika stor om inte större. Paniken sprider sig som ringar på vattnet.

Opinionssiffrorna ligger klart under valresultatet 2014 och som då betraktades som en katastrof.

Man har förlorat väljare till både Sverigedemokraterna och Moderaterna som båda förespråkar en mer återhållsam migrationspolitik.

Nu är maktpositionen hotad och då är goda råd dyra. I morse presenterade man en mer restriktiv migrationspolitik innebärande bland annat att
·        Sverige ska ha ett mottagande i nivå med övriga EU-länder.
·        Fortsatta och eventuellt hårdare ID-kontroller.
·        Ett centraliserat flyktingmottagande som ska förenkla för kommuner och förenkla för återresa för de sökande som får avslag.
·        EBO, lagen om fri bosättning för flyktingar, ska avskaffas.
·        Kommuner ska inte längre betala ut försörjningsstöd till asylsökande som fått avslag.
·        Möjligheten för den som fått avslag på sin asylansökan att få uppehållstillstånd för arbete ska tas bort eller kraftigt minskas.
·        Straffen för människosmuggling ska skärpas.

Enligt migrationsminister Heléne Fritzon, som intervjuades i Aktuellt i går kväll, handlar det nu om att få ner antalet flyktingar till mellan 14 000 och 15 000 personer per år. Så låg har mottagandet inte var någon gång under 2 000-talet utom just år 2 000. I år väntas 27 000 söka asyl.

Skall det här förslaget få någon trovärdighet så måste man omedelbart dra tillbaka propositionen om amnesti för 9000 afghanska unga män annars finns inga förutsättningar för en blocköverskridande långsiktig överenskommelse – och det måste Statsministern vara väl medveten om.

För att visa att man menar allvar måste man också omedelbart komma igång med att utvisa personer som fått avslag på sin asylansökan och andra som olagligt befinner sig i landet. Som det ser ut nu så har arbetet med att utvisa i praktiken upphört på grund av att Migrationsverket saknar förvarsplatser.

Under 2014 och 2015 skapades en massa asylboenden i landet. Varför inte nu använda sig av samma kreativa och handlingskraftiga entreprenörskap för att snabbt öka antalet förvarsplatser? 

I morgon kommer Novus att redovisa hur många väljare som anser att Socialdemokraterna har den bästa politiken i de tio frågor som väljarna ser som de viktigaste. Känslan är att det kan bli en dyster läsning för Statsministern och hans ministrar.




Inga kommentarer: