söndag, maj 06, 2018

Partiledardebatt


Det var med vissa förväntningar jag sett fram mot kvällens partiledardebatt i Agenda.

Om målsättningen var att väljarna skulle kunna bilda sig en uppfattning om vad man har att vänta sig efter valet så missade man ganska grovt. 

Många frågetecken kvarstår.

Oenigheten, inom främst migrationspolitiken, framkom med all önskvärd tydlighet inom båda blocken. Moderatledaren pratade sig varm för en långsiktig blocköverskridande lösning trots att man är långt ifrån överens inom Alliansen. Löfven har samma problem med regeringskollegan Lövin och stödhjulet Sjöstedt.

Statsministern hade det jobbigt och det lär ta många timmar innan han somnar i natt. Det var mycket LAS, turordningsregler, beskyllningar om att Alliansen vill dumpa lönerna på den svenska arbetsmarknaden etc. 

Ett av de sämsta framträdanden jag sett från Stefan Löfvens sida.

När det gäller lag och ordning var man överens om att det behövs fler poliser men vägen dit verkar lång då många platser står tomma på polisutbildningen.

Hur vårdkrisen skall lösas fick vi inte alls något svar på. Personalbristen är stor, det fattas både läkare och sjuksköterskor. Känslan är att det kommer att bli ännu sämre innan det blir bättre om det någonsin blir bättre?

När klimatfrågan debatterades visade det sig att Isabella Lövin och Jan Björklund hade olika uppfattning om fakta. Om Sverige släpper ut mer eller mindre koldioxid nu än tidigare var man inte alls överens om.
Sverige ligger i framkant när det gäller klimatfrågan enligt Lövin. 

Åkesson menade att klimatfrågan är en global företeelse och att Sverige inte har någon som helst möjlighet att påverka klimatet.

Jimmie Åkesson tog upp den importerade brottsligheten och ville veta varför utländska våldtäktsmän får stanna i Sverige när de dömts och uppgav att idag så får fyra av fem stanna i Sverige efter avtjänat fängelsestraff. Här valde dock Statsministern att inte svara på frågan. I stället började han prata om arbetsmarknadspolitik och kvinnornas ställning på arbetsmarknaden. Kan det vara så att Statsministern verkligen tror att den stora ökningen av sexualbrott i Sverige är en arbetsmarknadspolitiks fråga?

Kommunistledaren ville ju inte vara sämre utan påstod att brottsligheten är större inom Sverigedemokraternas riksdagsgrupp än bland invandrare.

I övrigt tycker jag att Emma Busch Thor gav ett gott intryck och det känns lite konstigt att KD har så låga opinionssiffror. Tvärt om gäller Centern och Vänsterpartiet där förvånas jag av att deras opinionssiffror inte är mycket lägre.

Det finns mycket mer att skriva om kvällens debatt men de överlåter jag till de ”riktiga” analytikerna och ser fram emot att ta del av deras synpunkter i morgon.