onsdag, januari 23, 2019

Allmänna val i Thailand.


Nu är valrörelsen officiellt inledd i Thailand, efter det att kungen skrivit på ett nödvändigt dekret. Valet blir det första sedan militärkuppen 2014, och kommer att genomföras den 24 mars.

Men den styrande militärjuntan, med ledaren och den nuvarande premiärministern Prayut Chan-O-Cha i spetsen, har tidigare skjutit upp valplanerna flera gånger. Det har tidigare meddelats att valet skulle hållas i februari, men nu är det den 24 mars som är gäller, enligt valkommissionen.

Militären tog över makten i Thailand i en statskupp 2014, efter flera månaders demonstrationer och gatuprotester, mot den dåvarande folkvalde premiärministern Yingluck Shinawatra. Samtidigt införde man ett strikt förbud mot politiska aktiviteter. Yinglucks bror, Thaksin Shinawatra har även han varit premiärminister i Thailand, men avsattes 2006 och gick därefter i landsflykt för att undgå fängelse.

Inför valet har juntan hävt förbudet mot alla former av politiska aktiviteter, vilket bland annat fått till följd att några partier har börjat hålla möten och värva nya medlemmar.

Om nu valet verkligen kommer att genomföras blir det sannolikt en kamp mellan å ena sidan en folklig företrädare som har stöd från landsbygden, och å andra sidan det militära och elitistiska etablissemanget från Bangkok, som sedan militärkuppen etablerat egna partier.


Men även om juntans politiska motståndare gör ett bra val verkar den allmänna uppfattningen vara att militären kommer att ha ett stort inflytande över en eventuellt ny regering.
 






Inga kommentarer: