fredag, augusti 28, 2009

Härliga Härjedalen...

Nu har vi haft ”semester” några dagar och umgåtts med goda vänner i Vemdalen. Det är övergång mellan sommar och höst där uppe i Härjedalen och löven har börjat tappa den gröna färgen och i stället så framträder höstens kulörer.

Vi har ätit gott (och mycket), promenerat, badat i tunna och bestiget Sonfjällets ena topp (nästan).
Första kvällen badade grabbarna i tunnan. Rolf hade sett till att temperaturen låg runt 40 grader innan det var dags att kliva i. Medan flickorna tittade på TV så satt vi i tunnan, drack öl, åt korv och löste de flesta storpolitiska frågorna både i Sverige och utomlands.
Den natten sov jag ovaggad.
Dagen efter var det bestigning av ett fjällmassiv som gällde och efter en underbar frukost så var det dags att ge sig iväg. Inte utan problem visade det sig, jag hade nämligen fått punktering på ett bakhjul. Det var bara att växla till reservhjulet och sedan åkte vi till Hede där det finns en gummiverkstad. De lovade att fixa däcket medan vi besteg fjälltoppen.
Vi startade från Nyvallens fäbod och följde vandringsleden mot Lillfjället. Det var uppför hela tiden och då menar jag verkligen uppför. Eftersom Sonfjället är en nationalpark så går man genom en i stort sett orörd och varierande terräng. Från myrmarker, urskog och fjällbjörksskog till kalfjället där vinden började ta i varför vi beslöt oss för att stanna och äta av den medhavda matsäcken.
Sonfjällets högsta topp är 1278 meter och fäboden ligger ca 700 meter över havet. Vi passerade trädgränsen och stannade någonstans mellan 1050 och 1100 meter.
Det känns skönt att få bekräftat att man klarar en sådant här äventyr utan större bekymmer. Kjell var lite orolig att vi skulle känna av det i vaderna dagen efter men alla klarade sig utan träningsverk.
På hemvägen hämtade vi hjulet i Hede. Kjell passade på att fråga killen hur det var att bo här uppe (i obygden menade han nog). Det är toppen svarade killen, här finns allt som jag behöver som skoteråkning på vintern som ett exempel.
Vädret var på vår sida och när vi kom tillbaks till stugan satt vi några timmar i solen. Karin bjöd på kallrökt lax till middag och kvällen avslutades med en ostbricka.
På morgonen åt vi en härlig frukost igen innan det var dags att återvända till vardagen hemma i Sundsvall.
Ett stort och varmt tack till Rolf och Karin för några trevliga dagar.

Inga kommentarer: