lördag, augusti 29, 2009

Nu har jag försökt rekapitulera lite av det som jag skrev om röveriet i skogen. Problemet har nu upptäckts av media och det har varit i tidningar och på TV från ett ”bärplockaruppror” i Luleå.
Roten till det onda är att man tagit hit alltför många bärplockare, en fördubbling sedan tidigare år.

Grossisterna ser detta som en möjlighet att hålla priserna nere. Det innebär att marknadskrafterna sätts ur spel och att regeln om tillgång och efterfrågan inte fungerar. Dessutom tjänar man stora pengar på bärplockarna genom att hyra ut logi för 100-150 kronor dygnet. För det facila priset får man bo i nedlagda skolor där klassrum och gymnastiksalar gjorts om till sovsalar.

Man har tvingats arbeta 12 timmar om dagen, sju dagar i veckan. Trots detta har de flesta inte fått ihop till de utlägg de haft för att kunna förverkliga sina drömmar om att komma till Sverige och tjäna storkovan.
Pass och returbiljett har bärgrossisterna lagt beslag på för att hindra bärplockarna att resa hem. Det har man gjort under förevändningen att man inte skall tappa pass och biljetter.

Dels har man varit för många dels har det varit ett av de sämsta bäråren på många år.

Nu åker man hem, fattigare än när man kom och med stora skulder som kommer att bli oerhört svåra att återbetala. Många kommer överhuvudtaget aldrig att kunna betala tillbaka.
Är det här inte människohandel och slavarbete så undrar jag hur något kan vara värre.

Inga kommentarer: