lördag, september 19, 2009

Vad händer i Thailand?

Det är oroligt i Thailand igen. De senaste dagarna har anhängare till den avsatte Thaksin Shinawattra demonstrerat framför regeringsbyggnaderna i Bangkok. De kräver premiärministerns avgång och att nyval utlyses.
Protesterna är inte begränsade till huvudstaden utan förekommer även på andra ställen i landet. Bland annat så har regeringssympatisörer och Thaksinanhängare drabbat samman vid templet Preah Vihear som ligger på gränsen mellan Thailand och Kambodja och där båda länderna gör anspråk på templet.
Jatuporn Promphan som är talesman för dem som vill ha Thaksin tillbaka har framhållit att militärkuppen och följderna av denna har skadat Thailand svårt.
Helt klart är att landet drabbats hårt av finanskrisen och hundratusentals människor har förlorat sina jobb vilket spär på missnöjet.
Om jag har förstått det hela rätt så tvingas man nu låna pengar utomlands för att hålla hjuleni gång något så när, pengar som så småning om skall betalas tillbaka med ränta.
Med våra mått mätt så är man en bit ifrån vad vi menar med demokrati och fria val. Röstköp är mycket utbrett och det förekommer på alla nivåer.
Bortsett från det politiska bråket, där en stor majoritet är emot den sittande rageringen, så har valutakursen förändrats mycket påtagligt. Nu får man 4 800 bath för 1000 SEK. I våras fick man som sämst 3 800 bath för en svensk tusenlapp.

Inga kommentarer: