torsdag, februari 15, 2018

Förslag till grundlagsändringar...



Regeringen har lagt förslag på en grundlagsändring av yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen. Riksdagen ska snart fatta beslut om ändringarna. Ett nytt beslut måste dessutom fattas av en nyvald riksdag efter höstens val för att regeringens förslag ska kunna träda i kraft. Att döma av vad man kan läsa sig till verkar Moderaterna vara på samma spår.

Förslaget till grundlagsändring innebär allvarliga inskränkningar i offentlighetsprincipen och yttrandefriheten. Det innebär bland annat att privatpersoner förbjuds att få tillgång till offentliga handlingar, via t.ex. rättsdatabaser över domar. Men det gäller inte alla, t.ex. stora medieföretag, banker, regeringskansliet och vissa företag kommer fortsättningsvis att få tillgång till rättsdatabaser. 

Detta är definitivt inte rättvist. Det strider också mot den grundläggande tanken i den svenska offentlighetsprincipen.  Alla, oberoende av ekonomisk ställning, ska ha samma rätt att få tillgång till offentliga handlingar.

Röstar riksdagen ja till förslaget innebär det bland annat den enskilde människan får mindre makt, rättigheten att uttrycka åsikter begränsas och möjligheten att ta reda på sanningen upphör i praktiken.

Förslaget är så nära censur man komma utan att använda det ordet.

Detta är ytterligare ett steg för våra folkvalda att fjärma sig från folket – deras uppdragsgivare.

Det känns som att det är början till något ännu värre.

När skall folket vakna?


Inga kommentarer: