måndag, februari 07, 2011

Nu smäller det igen...

I veckan som gick blossade striderna upp igen kring det omstridda templet Preah Vihear som ligger på gränsen mellan Thailand och Kambodja och som båda parter gör anspråk på.
Templet, som finns med på Unescos världsarvslista sedan drygt två år tillbaka, färdigställdes på 1000-talet och är därmed äldre än Kambodjas största turistattraktion, Angkor Vat.
Det verkar inte finnas några riktigt tillförlitliga uppgifter om vilket land templet tillhör men helt klart är det en stor fråga för båda länderna och är det något som rör upp nationalistiska känslor så är det Preah Vihear.
Enligt en dom i Internationella domstolen i början på 60-talet så tillhör templet Kambodja men det är endast tillgängligt från den thailändska sidan av gränsen.
I fredags började man skjuta granateld mot varandra och striderna pågick i några timmar. Tusentals människor flydde från byarna som ligger nära gränsen och som kan nås av artillerield från Kambodja. Det har förekommit förluster på båda sidor, både militärer och civila har dödats.
Det smäller titt som tätt och för drygt ett år sedan sköt man också på varandra varvid en thailändsk soldat dödades.
Den här gången verkar det vara mer allvarligt än vad det varit vid de tidigare tillfällena och även om parterna lyckats förhandla fram en vapenvila så är situationen mycket allvarlig.
Flera av gränsövergångarna mellan de båda länderna är nu stängda. Övergången från Chong Chom som ligger ca 80 km från där vi bor stängdes i går. Vi har också märkt en ökad aktivitet med militära helikoptrar i vårt område men jag vet inte om det har något med den aktuella situationen att göra.

Inga kommentarer: