onsdag, februari 02, 2011

Det kinesiska nyåret...

Den här veckan firas det kinesiska nyåret. Det händer inte vid samma tidpunkt varje år utan styrs av månens bana. I år så infaller det den 2 februari, d v s vid den andra nymånen efter vintersolståndet.
Den kinesiska kalendern skiljer sig avsevärt från vår kalender. Den kinesiska är cyklisk och en komplett kalender sträcker sig över 60 år, uppdelad i fem kortare perioder om 12 år vardera. Dessa tolv år har fått namn efter djur och enligt en myt så kallade Buddha till sig alla djur för att ta farväl innan han lämnade livet på jorden. Han fick ett dåligt gensvar och det var endast tolv djur som kom men som tack fick var och en ett år uppkallat efter sig. Många människor med Buddhistisk tro är övertygade om att det djur i det år man är född i påverkar den egna personligheten och man tror att ”det är det djuret som döljer sig i ens hjärta.
I Thailand kallas det Kinesiska nyåret för Macha Bucha och många thailändare besöker sina tempel, i första hand för att samla andliga meriter, i dag. Det gäller att hålla sig väl med Buddha.
Vi lämnar nu tigerns år och går in i kaninens år. Vad jag har förstått så kännetecknas de människor som är födda i kaninens år av tillgivenhet, medgörlighet och är allmänt trevliga med en stor vänskapskrets. Men de kan också ha lätt för att bli sentimentala och verka lite konstliga och ytliga.
Vi har inte märkt så mycket av något firande här uppe, det var betydligt mer aktiviteter i Phuket där vi bodde tidigare. Här hänger det lite lyktor och girlanger på de större gatorna och i affärer och restauranger ägda av kineser är det lite extra tryck.

Inga kommentarer: