lördag, maj 21, 2011

Lite storpolitiska funderingar.....

Man är ju inte helt utanför även om man bor i Sydostasien, här finns tidningar, radio och TV och Internet fungerar (nästan) lika bra här som hemma i Sverige. Men det är klart att det blir problem när man inte behärskar språket fullt ut (långt därifrån).

Missförstånd och missuppfattningar är väl inte alltför ovanliga men vad jag förstått så håller kulorna på att ta slut för Amerikas Förenta Stater. Det är tomt i kassakistan. Man har inte tillräckligt med pengar för att betala sina skulder och diskussioner pågår om att höja eller inte höja skuldtaket.

Det handlar bara om dagar så står man där med tom peng pung.

Egentligen inget nytt under solen, man är bara på väg att upprepa Sovjetunionens misstag som ledde till fullständig kollapps och murens fall. Sovjet hade militära trupper och ”KGB kontor” i så gott som alla sina sattelitstater, man engagerade sig i kolonialkrig i Afrika och höll Kuba och andra vänsterregimer under armarna. Den Sovjetiska Armén, flygvapnet och Marinen kostade skjortan. Skulle man ha startat alla stridsvagnar samtidigt skulle dieselavgaserna ha visat sig som ett stort ovädersmoln på Aktuellts väderkarta och skulle alla krigsfartyg sjösatts samtidigt skulle Maldiverna ha drabbats av en tsunami. Till slut så höll det inte längre och det blev, vad man i företagssammanhang skulle ha definierat som en konkurs.

Nu är USA på väg att göra samma misstag, med två mycket kostnadskrävande krig i Irak och Afghanistan och ett nytt engagemang i Nordafrika så räcker inte pengarna till. Det är nästan så att jag säger ”ta hem era soldater medan tider är och låt muslimer och talibaner sköta sina egna affärer”. Framför allt då man nu har lyckats spåra upp och avrätta Usama Bin Laden.

Det känns ju lite oroligt, om man så säger, men vad som oroar ännu mer är Kinas satsningar i flera av de afrikanska staterna, där syftet naturligtvis är att säkerställa behovet av olja och andra råvaror för den kinesiska produktionen i framtiden. Dessa satsningar sker utan att den övriga världen verka reagera.

Fan vet vad det här kommer att sluta, men det var i alla fall lite tankar jag hade innan jag somnade i går kväll.

Inga kommentarer: