torsdag, maj 12, 2011

Valet i Thailand kommer allt närmare....

Det ser ut trots allt ut som om det blir val i Thailand även om representanthuset ännu inte upplösts.

Premiärminister Abhisit Vejjajiva har nu lämnat sitt förslag ang representanthusets upplösande till kungen för godkännande och valkommissionen har meddelat att man är klar med alla förberedelser inför valet.

Nu avvaktar man bara kungens svar och klartecken från den thailändska författningsdomstolens granskning av vissa frågor relaterade till valet.

Något datum är fortfarande inte fastställt men mycket tyder på att valet kommer att genomföras någon gång mellan den 26 juni och 3 juli.

Det pågår också mycket aktiviteter i de olika partierna inför det kommande valet och inom New Politics Party (NPP) som är ”gulskjortornas” politiska gren pågår diskussioner om en bojkott av valet. Partiledningen är för ett valdeltagande medan ”gulskjortornas” (PAD) ledning motsätter sig detta. Man hotar att avbryta samarbetet med NPP om partiet inte följer PAD.s linje att inte ställa upp i valet.

Inom Puea Thai, som representerar ”rödskjortorna” (UDD) politiskt pågår nominering av kandidater och mycket talar för att Thaksins yngsta syster Yingluck Shinawatra (bilden) kommer att hamna överst på deras lista.

Skulle Puea Thai vinna valet så har hon i så fall chans att bli Thailands första kvinnliga premiärminister.

Det förekommer också mycket kontakter mellan Thaksin och Puea Thai dels via telefon- och videokonferenser dels genom att företrädare för partiet besöker Thaksin i Dubai.

Inga kommentarer: