onsdag, mars 27, 2013

Ännu en fest....



Festerna bara avlöser varandra. Yayas yngsta syster, Gay driver en agentur i provinserna Surin och Buriram. Agenturen omfattar ensamrätt att sälja företagets produkter i dessa två provinser. Hon har sitt ”huvudkontor” och lager i anslutning till sin bostad i en liten by strax utanför Prasat och en depå i Buriram.

Invigningen av depån
Verksamheten har hela tiden ökat och det verkar vara bra lönsamhet på det hela. Då hon dessutom är så snål, att en Skotte skulle betraktas som slösaktig i jämförelse, så håller hon utgifterna nere. Det är svårt att få en uppfattning hur många som jobbar för henne då det inte förekommer något anställningsförhållande på det vis vi har i Sverige. Det verkar mer som att alla som distribuerar produkterna jobbar som egna företagare.

Produkterna består i huvudsak av olika drycker som kokos-, frukt- och energidrycker av olika slag samt mjölkprodukter varav en del är färskvara och kräver hög omsättningshastighet. Vad jag har förstått så verkar skattevillkoren vara väldigt förmånliga.

"Huvudkontoret"
I måndags var det dags att inviga en ny depå strax utanför Lamduan. Hon har investerat ca 3 miljoner bath i en lokal på två våningar där bottenvåningen utgörs av lager och den övre våningen är bostad för några som skall vara anställda och sköta lagret. Det vill säga ta emot och lämna ut produkter till försäljarna som sedan distribuerar dessa till butiker, restauranger och bensinstationer etc.

Chefen själv (vitklädd)
Invigningen går till så att en massa inbjudna människor lämnar ett kuvert med pengar och önskar lycka och välgång med verksamheten därefter äts och dricks det. Men innan det druckits alltför mycket skall munkarna välsigna lokalen. Det kan vara från tre munkar upp till i stort sett hur många som helst men antalet måste vara delbart med tre. I det här fallet var det nio munkar som fullgjorde sitt värv. Så förhoppningsvis borgar väl det för att verksamheten skall gå bra och utvecklas ännu mer framöver.

På lördag blir det ny fest, då yngsta dottern gifter sig. Preliminärt blir det runt 360 gäster så det blir knappast någon intim sammankomst.

Inga kommentarer: