onsdag, januari 02, 2008

Reflektioner över svenska företeelser

I gårdagens nätupplaga av Aftonbladet kunde man bl a läsa om en missbrukare som begått ett väpnat rån. Han greps efter en omfattande polisjakt men försattes på fri fot av Stockholms Tingsrätt.
Motiveringen var att risken för fortsatt brottslighet är liten eftersom han inte straffats för brott på 16 år!
Man bara undrar hur han finansierar sitt missbruk och hur naiv en svensk tingsrätt får vara?

Nu skall man ju inte tro på allt som står i tidningarna. Men om detta är något så när rätt återgivit så visar det bara att någonting är sjukt i Sverige.
I Thailand skulle han sannolikt haft mindre än 20 % chans att inte bli ihjälskjuten av polisen under jakten. Om han mot alla odds skulle lyckats klara sig med livet i behåll så finns inte en chans på miljonen att han skulle satts på fri fot.

Aftonbladet tar även upp biståndsfiaskot. Enligt Aftonbladet har Afrika fått åttatusen miljarder i bistånd de senaste 40 åren utan att det hänt särskilt mycket. Man har två journalister på plats i Tanzania och de pekar på tre generella orsaker
- Oförmåga att exploatera sina naturtillgångar
- Utbredd korruption
- Biståndsberoendet har gjort att drivkraften saknas
Man redovisar inget nytt, utan sedan lång tid tillbaka kända företeelser.
Det som saknas i artikeln är synpunkter på ansvar, eller snarare brist på ansvar hos biståndsmyndigheter och frivilligorganisationer.

Här tillåts man årligen att slösa bort skattepengar och insamlade medel utan att ha någon som helst kontroll över var de hamnat i slutändan. I Aftonbladet visar man på ett exempel i Tanzania där man byggt en busstation som ingen använder pga av att det inte finns någon väg där. Tre miljoner kostade det kalaset.

En del av organisationernas chefer sitter dessutom med årsinkomster som överstiger miljonen. Varför utkrävs inte ansvar hos välbetalda tjänstemän och hur motiverar man lönesättningen?

Andra fräscha rubriker i nyårsdagens Aftonblad som kallar sig för ”Sveriges Nyhetsportal”
- Ät som vanligt- rasa i vikt
- Bästa sextipsen för det nya året
- Här är de bästa kurerna mot baksmälla
- Kolla, de tjänade mest – hela listan
- Så håller du ditt nyårslöfte
”Sveriges Nyhetsportal var det alltså”

Du kan även rösta om vem du tycker ska få Rockbjörnen eller chatta om snussuget i ”Sveriges Nyhetsportal”.

Inga kommentarer: