söndag, december 19, 2010

Skörden bärgad....

Nu är skörden bärgad och visthusboden fylld. Så nu är det bara att vänta på att rispriset stiger och att uppköparna bjuder över varandra. Förhoppningsvis kommer priset att ligga på topp under mars, april nästa år.
Mycket av skörden i Thailand gick förlorad i samband med översvämningarna i höst och många hoppas nu att efterfrågan skall vara större än tillgången. Men jag är lite skeptisk och tror att billigt ris importerat från Kina och Vietnam kommer att pressa priset på det inhemska riset.
Många säljer redan nu då de har skulder som måste betalas vilket utnyttjas av uppköparna.
Även om de skyltar om ett pris på 14,20 bath per kilo så har de många förklaringar till att de inte kan betala det priset då man kollat leveransen. Man sticker in ett rör i varje säck och kollar kvalitén och efter det så är det i regel ett lägre pris som gäller. Det kan bero på att riset inte är torrt eller att kvalitén inte är bra eller att det är en sorts ris man betalar mindre för.
Det finns stora likheter med de svenska bäruppköparna - det går ut på att lura de som gör det tyngsta jobbet.
Vårt ris är ersättning för att några bönder har arrenderat mark som tillhör Yaya samt ränta för pengar som Yaya lånat ut.

Inga kommentarer: