söndag, oktober 20, 2013

Lite av varje...



Nu har de lokala valen inletts i vår provins och i går så var det val hemma i Yayas by. Vad jag förstod så var det många som hoppades på ett byte av ”byansvarig”. När räkningen genomförts så kunde det också konstateras att majoriteten fick sina förhoppningar tillgodosedda då en ny kvinna tillträdde ”ämbetet”. Det var hustrun till polisen i byn som avgick med segern och som den kommande perioden kommer att ha kontakt med regeringen vad avser tilldelning av medel för åtgärder och förbättringar i byn.
Yayas äldsta syster som bor i en annan by kandiderade också i sin by men lyckades bara inta en hedrande tredjeplats.
De här uppdragen är mycket eftertraktade vilket gör att många av kandidaterna betalar för att folk skall rösta på dem. Vad jag förstår så räknar man med att ta igen den utgiften samt ränta därpå från de statliga medel som beviljas för byn i fråga.
Att köpa röster är olagligt i Thailand, men det verkar vara en utbredd företeelse ändå. Flera av kandidaterna har lånat pengar till sin ”valrörelse” och nu när resultaten föreligger hinner verkligheten ikapp förlorarna och lånen skall återbetalas. Inte genom att kunna stoppa statliga anslag i den egna fickan utan genom hårt arbete.
Det som var kvar av kompressorn
I mitt gamla hemland brukade man säga ”att det som göms i snö kommer fram vid tö”. Här får man nyansera uttrycket lite att säga ”när vattennivån sjunker dyker prylarna upp”. De två arbetsbockar och arbetsbänken som jag befarade hade fått ben (eller fenor) har dykt upp. De hade transporterats till Yayas hus hemma i byn. Jag hann dock beställa två nya bockar innan detta uppdagades.
I bilen har jag haft en liten kompressor för uppumpning av däck fotbollar, balonger mm. Den saknades dock bland bråten som räddades ur bilen. Ingen vet när, hur eller var den försvann. Men när vattennivån sjunker så dyker prylarna upp, så även denna kompressor. Dock inte i funktionsdugligt skick utan i sönderplockade delar och som vanligt var det ingen som hade en aaaaning om vad som hade hänt.

I dag har vi haft två hantverkare här som lagat taket ovanför köket och duschrummet. De började redan igår men fick avbryta då regnet bara öste ned. Förutom att byta den ränna som ärgat sönder så har de också bytt flera av takpannorna. Den nya rännan är av aluminium och skall räcka minst den tid som är kvar av mitt liv säger leverantören. I ett land där gylfdragkedjorna rostar om man inte pinkar var tredje timme eller av andra skäl drar dragkedjorna ned och upp, kan man inte vara säker på någonting.
Innan spackling och målning...



Efter en långlunch återkom de för att åtgärda innertaket i duschrummet. Jag blev inte direkt imponerad av utrustningen och allra minst av skarvsladdar och grenuttag. En av skarvsladdarna saknade stickpropp och bestod i den änden bara av två trådar som man stoppade in i vägguttaget. Skyddsjord verkar inte finnas på kartan. De tog tacksamt emot erbjudandet om att låna en del av mina sladdar, arbetsbelysning och några andra verktyg. Efter det att de skurit ut den vattenskadade delen och ersatt den var det dags för middag. Då kändes det skönt att vi förhandlat fram ett fast pris.

”Kvällspasset” startade strax före kl 19.00 och innan man blandat spackel, rengjort taket, spacklat och målat var klockan drygt 21.00 på söndagskvällen och ändå var det inte klart.

Inga kommentarer: