söndag, februari 28, 2010

Staten tar - även här...

I fredags beslutade Thailands högsta domstol att beslagta en stor del av den avsatte f d premiärministern Thaksin Shinavattras tillgångar.

Majoriteten av de nio domarna ansåg att tillgångar bestående av aktieutdelningar och aktieförsäljningar skulle tas i beslag.
I domskälen anges bl a att Thaksin som statlig tjänsteman i strid mot Thailands grundlag ägde aktier i ett företag som mottog statliga subventioner.
Det är den nuvarande regeringen som agerat för att den förtjänst som Thaksin och hans familj gjorde vid försäljningen av sitt företag till Singaporeföretaget Temasek Holding skall konfiskeras. Tillgångarna har varit frysta sedan Thaksin avsattes och enligt uppgift i Media uppgår de till mer 76 billioner bath. Den del som nu konfiskerats uppgår till ca 45 billioner bath.

Thaksin avsattes i en oblodig militärkupp 2006 och lever f n i exil i Dubai. Han anklagas bl a för att på otillåtna sätt dolt tillgångar under den tid han var Thailands premiärminister.
Trots alla turer som varit kring Thaksin och hans person så har han ett stortt stöd av stora delar av den thailändska befolkningen, främst på landsbygden.
I ett yttrande framhöll Thaksin att domstolens utslag är i ”högsta grad politiskt” och ett ”skämt för världen”.
Jag tror ändå inte att sista ordet är sagt när det gäller förhållandet mellan den nuvarande regeringen och Thaksin, fortsättning lär följa.
De upplopp och kravaller som många befarat har uteblivet och ersatts av lugna demonstrationer.
Slutligen kan man notera att han inte är helt barskrapad, han har ännu så länge ca 20 billioner bath kvar. Problemet är att de finns i Thailand.

Inga kommentarer: