tisdag, oktober 12, 2010

Utländska bärplockare...

Det var fullt på flyget från Stockholm till Istanbul och från Istanbul till Bangkok, bland annat beroende på att det var ca 100 thailändska bärplockare som också återvände hem. De hade varit inkvarterade i Jokkmokk i 80 dagar för att plocka hjortron, blåbär och lingon.
Med hjälp av Yaya ställde jag en del frågor och fick då veta att några av dem hade varit här tidigare och då hade det varit gott om bär. För en del så var det sjätte året i rad man kommit till Jokkmokk för att plocka bär, för andra var det första gången. Man visade inga muntra miner, ingen hade lyckats få ihop till utgifterna och de flesta av dem hade lånat pengar hemma i Thailand för att kunna betala resan för 70 000 bath. Logikostnaden hade man betalt med det man fått ihop på bärplockningen och i bästa fall hade man några tusenlappar med sig hem.
De var rekryterade av ett svenskt företag genom en thailändsk agent i Bangkok och var och en av dem hade betalat 70 000 bath för resan, vilket inkluderat visumförfarandet, resor mellan byn och Bangkok tor, flygbiljetten tor samt resan mellan Arlanda och Jokkmokk tor. Utöver det så hade de betalat 160 kronor per dygn för mat och logi samt transportkostnaderna till och från förläggningen till plockningsställena, uppskattningsvis ca 1 500 kronor per person.
De berättade att de jobbat 14 – 16 timmar varje dag och att de fått betala hela logikostnaden trots att de haft egen mat med sig från Thailand. Omräknat till svenska kronor handlar det om drygt 31 000 per person. Då jag har betalat 6 894 kronor för min flygbiljett, vilket motsvarar ca 28 000 bath, förstår man att någon tjänat grova pengar på dessa bärplockare även om resorna mellan byn och Bangkok och mellan Arlanda och Jokkmokk skall betalas av de 70 000 bath var och en betalt. Med dagens valutakurs och de allt dyrare flygresorna borde de som ansvarar för rekrytering inse att det är näst intill omöjlighet att få lönsamhet i detta.

En annan sak som är lite märklig i det här sammanhanget är att inte något av de här bärplockarjobben, med en grundlön på ca 16 000 kronor, fanns anmälda hos arbetsförmedlingen. Trots den höga ungdomsarbetslösheten tilläts dessa rufflare att ta hit 4 000 bärplockare från Thailand, Bangladesh, Vietnam och China när det finns 10 000-tals svenska ungdomar som går utan arbete.
Ingen sa ett ord om detta i valrörelsen, för det kan väl inte vara så illa att dessa jobb inte är fina nog för svenska ungdomar?

Inga kommentarer: