onsdag, juni 08, 2011

Äntligen hemma......

Att vara tillbaka i Sverige efter mer än åtta månader i Thailand känns ganska skönt. Det är ju inte raka spåret direkt, då det är en del som skall klaffa på vägen. Tåg till Bangkok, övernattning på hotell, diverse inköp, transport till flygplatsen, flyg till Istanbul och därifrån till Arlanda, tåg till Sundsvall och taxi till Granlo, klarades dock av genom förutseende och en god planläggning.

Lite post att ta reda på

I Bangkok var vi på jakt efter en kopia på handväska av ett speciellt märke och det har aldrig varit några problem tidigare under förutsättning att produkten funnits. Men nu har det blivit hårdare för dem som säljer kopior och man har inte hela lagret framme som tidigare utan man får som kund kolla i kataloger och invänta att produkten hämtas. Andra har små gömda butiker en bit från marknaden dit man får följa med för att kolla urvalet. Att fotografera är inte populärt vilket vi fick erfara vid marknaden i närheten av hotell Indra. Det blev ett jäkla liv på kärringarna så det var bara att dra.

Anledningen är att den thailändska regeringen försöker få bort produkter som bryter mot den immateriella äganderätten från marknaden. Man har också satt upp det på den nationella agendan för att visa att man uppriktigt försöker komma till rätta med problemet.

Fotografer var inga populära varelser

Thailand finns fortfarande med på USA:s lista över de länder som inte gjort tillräckligt för att förhindra spridning av produkter som har skyddad upphovsrätt, i gott sällskap med länder som Kina, Ryssland, Indien, Indonesien, Pakistan m fl.

Det händer att polisen gör tillslag och då gäller det att bli av med så lite som möjligt. Hur det var så fick vi inte tag i den väska vi var på jakt efter.

Vi flög Med Turkish Airways den här gången och där är det bland annat tillåtet med en bagagevikt på 30 kilo, vilket inte är någon fördel då väskorna skall hanteras. Vi hade åtta kollin att hålla reda på, två resväskor modell större, två ryggsäckar, två datorväskor, en kameraväska och en handväska. Det är definitivt ingen höjdare att hantera en resväska på 29 kilo och en på 19 kilo då man skall på och av tåget.

Jag drömmer om "lätt bagage"

Men nu är vi hemma i alla fall och här var väl det mesta sig likt. Innanför dörren låg ca 6 kg post (ingen reklam) och det kändes lite instängt. Lite dammigt var det också på sina ställen och fönstren hade inte putsat sig själva.

Det är en hel del som skall göras då man kommer hem. Bilen skall ställas på, anmälan av TV-innehav skall skickas, prenumerationen på tidningen skall återupptas, posten skall kontrolleras och kylskåpet skall fyllas på etc.

Men var sak har sin tid och som pensionär finns det ingen anledning att jäkta.


Inga kommentarer: