lördag, juli 02, 2011

Parlamentsval i Thailand....

Abhisit
I morgon är det allmänna val i Thailand och mycket står på spel, bland annat 500 platser i parlamentet. Valet har föregåtts av många rykten som att det skulle ställas in, skjutas på framtiden, bojkottas eller att krigsmakten skulle genomföra en kupp. Valet är efterlängtat för den stora majoriteten av folket men det finns starka krafter som försökt förhala det.
Den nuvarande regeringen är inte vald utan kom till makten efter diverse juridiska finter och att en utbrytargrupp ur ett parti som tidigare samarbetat med Thaksin Shinawattra valde att ge demokraterna och den nuvarande premiärministern Abhisit sitt stöd.
Thaksin
Nu får folket säga sitt och fler än fyrtio partier ställer upp i valet men allt annat än en brakseger för Puea Thai skulle vara en överraskning för mig. Puea Thai är det parti som kommer ur Thaksins gamla och mycket framgångsrika parti, Thai Rak Thai och som förbjöds efter det att Thaksin avsatts genom en militärkupp. Partiet leds av Thaksins yngsta syster Yingluck Shinawatra.
Valet är väldigt viktigt för oppositionen som gör gällande att den nuvarande regeringen sitter vid makten genom att rättsystemet konsekvent har missgynnat de partier som rödskjortorna stött, genom att bland annat bannlysa både partier och enskilda politiker.

Yingluck
Oavsett vem som vinner valet i morgon så kommer säkert utgången att ifrågasättas och anklagelser om valfusk och röstköp att framföras. Frågan är om valutgången kommer att respekteras av dem som upplever sig som förlorare eller att vi ännu en gång får uppleva att gatans parlament ställer till det.

Idag och i morgon är alla politiska aktiviteter förbjudna och får inte heller förekomma på Facebook eller Twitter, med risk för fängelsestraff. Dessutom får ingen försäljning eller servering av alkohol förekomma.

Jag tror att det blir ett mycket högt valdeltagande, trots att man måste rösta på sin hemort. Någon poströstning förekommer inte och man kan inte heller rösta i förväg.

Jag tror också att Puea Thai får nära hälften eller något fler än hälften av rösterna.



Inga kommentarer: