måndag, juli 04, 2011

Shinawatra åter i pole position…

Frågan var aldrig om Puea Thai skulle vinna utan med hur många röster de skulle vinna. När nästan samtliga röster räknats igår så hade Puea Thai fått 263 platser av 500 i parlamentet vilket innebär att de har egen majoritet. Demokratiska partiet fick 161 platser.

Om jag har räknat rätt så är Yingluck Shinawatra den sjunde premiärministern (om hon nu utses) i Thailand sedan militärkuppen 2006 då hennes bror Thaksin avsattes. Vad jag förstår så är hon ganska oerfaren och många menar att hon är en marionett för Thaksin och inför valet har hon lovat att återinföra hans politik.

Puea Thai har under valrörelsen utlovat subventioner för fattiga, förbättrad sjukvård och satsningar på infrastrukturen med bland annat snabbtåg. Hon har även lovat att arbeta för att personer som bannlysts från politiken skall få amnesti. Man kan nog också misstänka att valresultatet skapar bättre förutsättningar för Thaksin att kunna återvända från sin exil i Dubai.

I Sverige är vi vana att politikerna lovar runt och håller strunt men i Thailand finns inga gränser på vad man lovat i valrörelsen. Gratis ipad till alla skolungdommar och gratis bredband åt alla (man tackar). Ett parti lovar att staten skall hjälpa till med hus- och bilköp och ett annat att det skall finnas bankomater överallt. Minimilönen skall höjas, bensinpriset skall sänkas och bönderna skall få mer betalt för riset genom statliga subventioner (man tackar). Sedan kan man ju undra hur allt detta skall finansieras då man även utlovar skattesänkningar.

Jag tror på en spännande framtid och det skall bli roligt att återvända i slutet på september.

Inga kommentarer: