lördag, januari 11, 2014

I väntans tider....



Efter snart elva år här borta så är det inte mycket som förvånar mig. Men det som nu händer i Bangkok skrämmer mig mer än något annat jag varit med om hitintills. Man skulle ju kunna tro att gatans parlament skulle vara nöjda då man lyckats få Premiärministern att upplösa parlamentet.

Bakgrunden är bland annat att regeringen lade fram ett lagförslag om allmän amnesti vilket skulle gjort det möjligt för Thaksin Shinawatra att återvända från landsflykten i Dubai och kunna göra en politisk comeback. Det är bara att konstatera att det var väldigt dåligt tajmat och trots att lagförslaget röstades ned tändes den gnista som startade massdemonstrationerna och premiärministern tvingades mer eller mindre att upplösa parlamentet.


Yingluck Shinawatra
Premiärminister Ginluck Shinawatra följer, vad jag kan förstå, grundlagens paragrafer då hon utlyst nyval som skall hållas den 2 februari om det nu blir så, vilket inte alls känns solklart. Hon styr nu en expeditionsministär tills nyval har hållits. Men oppositionen gör allt för att undvika ett nyval då man är väl medvetna om att chanserna att vinna ett val, där en person har en röst, är mindre än mikroskopiska. Senast det begav sig 2011 fick Pheu Thai ca 48 procent av rösterna och det största oppositionspartiet, Demokraterna fick ca 35 procent. Resten av rösterna hamnade på några mindre partier. Demokraterna har nu gjort gemensam sak med gatans parlament och beslutat bojkotta valet och demonstrationerna har fortsatt.


På måndag har generalsekreteraren för People's Democratic Reform Committee (PDRC) , Suthep Thaugsuban, uppmanat sina förtrogna att genomföra vad han kallar ”shut Bangkok down” vilket innebär att man skall blockera tillfartsvägar och strategiska korsningar samt strypa el- och vattentillförseln till stora delar av huvudstaden till dess att regeringen avgår.

Hans målsättning är att ”reformera” demokratin på ett sådant sätt att tillsättandet av premiärminister, regering och parlament inte skall ske genom allmänna val utan av vad han kallar experter. Dessa experter kommer naturligtvis från oppositionen och knappast från några fattiga bönder på den thailändska landsbygden.


Suthep Thaugsuban
Att sedan kalla Suthep Thaugsubans rörelse för Folkets Demokratiska Reformkommitté är rent löjeväckande då folket i allmänna val tillsatt den regering som nu tvingats avgå och det man strävar efter inte har något med demokrati att göra. Det är besynnerligt att man i många fall använder sig  av ordet demokrati då man i själva verket menar tvärtom. Ta t ex Tyska demokratiska republiken DDR eller Demokratiska folkrepubliken Korea, på vilket sätt kan dessa länder förknippas med vad vi menar med demokrati?


Vad som nu kommer att hända är svårt att förutspå men risken känns överhängande att det kan bli våldsamheter mellan de olika sidorna. Det känns inte heller troligt att regeringen beordrar in militären då följderna av detta kan slå tillbaka mot regeringen om det går till stridigheter med döda och skadade som följd. Den militära ledningen har också försökt tona ner spekulationerna om en militärkupp.

Men båda sidor, regeringsanhängare och regeringsmotståndare har mobiliserat och från flera av de städer i det område där vi bor kan man nu åka till Bangkok med buss för 35 bath och då handlar det till uteslutande del om rödskjortor som står på regeringens sida. 

Jag kommer att följa nyhetsrapporteringen på TV och ta del av Bangkoks Post rapportering och lägga upp mina kommentarer på bloggen.

Inga kommentarer: