måndag, januari 13, 2014

Bangkok shutdown 1....




Att påstå att jag suttit klistrad framför TV:n under dagen skulle nog vara en kraftig överdrift men jag har tittat på flera nyhetsutsändningar och följt Bangkok Posts rapportering på nätet.

Normalt är det långa köer här
Dagens demonstrationer har varit lugnare än man kunnat förvänta sig. Många har stannat hemma från sina jobb och det har varit färre pendlare i Tunnelbanan och med Skytrain än en vanlig måndag. Trafiken har också flutit bättre än man har haft anledning att förmoda. Det beror antagligen på att avspärrningarna varit kända i förväg och att många valt alternativa vägar eller avstått att använda bil.

Myndigheterna har också varnat dem som har funderingar på att störa flygtrafiken. Straffen kan bli upp till 15 års fängelse och mycket kännbara bötesbelopp.

Det har gått lugnt tillväga och några våldsamheter har inte rapporterats under dagen. Mycket kanske beroende på att ”rödskjortorna” inte släppts in i staden utan avvaktar i förstäderna till Bangkok. Den lite glada festivalstämningen kan snabbt förändras. Framför allt om regeringsmotståndarna gör allvar av sitt hot att förhindra regeringen att utföra sitt arbete genom blockader av regeringsbyggnader. Viss av tidigare erfarenheter vet man att det inte behövs speciellt mycket för att det skall komma till konfrontationer. 
30
Man övernattar i stora tältläger

Jag upphör inte att förvånas av hur välorganiserat det hela är med en väl fungerande logistik. Man bor i stora tältläger, alla får mat och dryck, sjukvårdspersonal finns med och bajamajor är utplacerade i stort antal. Det krävs väldiga ekonomiska resurser för att iscensätta och genomföra en sådan här operation. Jag har dock inte tagit del av några spekulationer om vem eller vilka som finansierar demonstrationerna och själv ger jag mig inte på några gissningar.

Runt om i landet, främst i de norra och nordöstra delarna har det under dagen förekommit demonstrationer med stöd för regeringen och att allmänna val skall hållas den 2:a februari och inte skjutas fram vilket det spekulerats om.

Det är en märklig situation som har uppstått i Thailand, här demonstrerar man inte för demokrati utan för avskaffande av demokratin. Regeringsmotståndarna är väl medvetna om att man inte kan vinna ett val där varje person har en röst och i värsta fall kan det sluta med att thailändare ställs mot thailändare innan det är slut.

Bilderna är hämtad ur Bangkok Post


Inga kommentarer: