fredag, januari 24, 2014

Bangkok shutdown 4...



I onsdags utlystes undantagstillstånd under 60 dagar i Bangkok och några närliggande områden. Expeditionsministären har nu specificerat vad som gäller och bland annat förbjuds samlingar av fem personer eller fler. Man har också förbjudit distribution av nyheter på ett sätt som hotar den nationella säkerheten. Vidare har trafik inom vissa områden förbjudits liksom nyttjandet av ett antal specificerade byggnader. Beslutet omfattar även att man kan evakuera personer från vissa platser eller områden.

Undantagstillståndet omfattar även auktoriserande av regeringens Center för bevarande av fred och ordning (CMPO) som leds av arbetsmarknadsministern Chalerm Yoobamrung. Han meddelade i ett uttalande att den tillfälliga regeringen nu fokuserar på att arrestera ledarna för de regeringsfientliga demonstrationerna och på så sätt få slut på demonstrationerna. Han betonade dock att man inte har för avsikt att bruka våld mot demonstranterna.

Det är svårt att se att de allmänna val som är utlysta till att hållas den 2:a februari kan komma att genomföras. Det mest sannolika är nog att datumet kommer att flyttas framåt i likhet med vad som hände 2006 då datumet ändrades från den 2:a april till den 15:e oktober.

Det är fortfarande oklart hur länge bönderna får vänta på ersättning för det ris som sålts och vars pris regeringen står som garant för. Situationen har medfört stora problem för många som tvingats låna pengar för sina dagliga utgifter.Här har den tillfälliga regeringen ett stort problem då det är bönderna som är den största väljarbasen för Pheu Thai.

Inga kommentarer: