onsdag, januari 08, 2014

Kulturella utsvävningar



Det har inte blivit så mycket skrivit på den senaste tiden vilket inte beror på brist av intressanta uppslag eller brist på motivation. Det blev lite stressigt de två sista veckorna före nyår då ATG bjöd på fyra V75-omgångar och en V86-omgång inom loppet av åtta dagar. Det är bara att konstatera att det blev lite för mycket av det goda och att tiden inte räckte riktigt till för bloggskrivande. Sedan har vi haft besök av vänner från Österro i Sundsvall och tillsammans med dem tog vi en minisemester och åkte över till Kambodja några dagar.

Ta Phrom
Vi besökte bland annat tempelområdet utanför Seam Reap. För mig var det ett fängslande återseende av Angkor Wat, Ta Phrom, Bayon med flera av de gamla tempelruinerna då jag var där första gången år 2000. För övriga var det första gången och det blev en mycket intressant upplevelse. Vi åkte också ut till den flytande fiskebyn i sjön Torni Sap, där samtliga byggnader som bostäder, skolor, butiker, kyrka och tempel är byggda på flottar som gör att man kan bogsera dem till djupare vatten då det är lågvattensäsong. I en av butikerna köpte vi en säck med ris samt konserver som vi donerade till en skola för föräldralösa barn.

Bayon
Vi besökte också krokodilfarmen i Seam Reap, en skola där man utbildade eleverna i olika hantverksyrken, Artisans Angkor samt det man kallar för dödens fält. Det vill säga den plats i Seam Reap där Pol Pot och hans röda khmerer avrättade tiotusentals människor i slutet på 1970-talet. Det var en obehaglig upplevelse att se dödskallar och benknotor från många av dem som miste livet.

Skolan i den flytande fiskebyn
Vi hann också med några besök på nattmarknaden i centrum av staden och sista kvällen hittade vi en Indisk restaurang där vi intog en god middag och serverades av glada och positiva servitriser.

Dödens fält
Vi bodde på Dyna Boutique Hotel, ett av stadens 235 hotell. Ett mindre men fint hotell med restaurang och pool samt mycket trevlig personal.

På återresan till Surin stannade vi till i Osmach där vi besökte gränsmarknaden och intog lunchen på Casinot där fruarna passade på att utmana turen. I Osmach tillstötte Yayas äldsta dotter Mijo, som tog oss med bilen de sista åtta milen från gränsen till Surin.
Hustrun fick sig en läxa

Innan resan till Kambodja var vi hem till Yayas by och tittade till hennes hus och mangofarmen. Vi var också och tittade på Yayas pappas fruktfarm där vi bland annat fick smaka pomelo. Ett besök i Surin innebär också ett besök i elefantbyn några mil utanför staden där vi bland annat tittade på en elefantshow. På vägen dit besökte vi silkesbyn där det blev några mindre inköp. Vi fick också tillfälle att besöka några av stadens restauranger samt visa lite av det omfattande nattlivet med karaokebarer och andra etablissemang.
I väntan på att bli väskor och livremmar

Tiden gick fort och våra vänner lämnade Surin igår med adress Hua Hin och därefter blir det Dubai innan de återvänder till Sundsvall. Det blev lite tomt när de for.


Inga kommentarer: