fredag, januari 17, 2014

Bangkok shutdown 2......



Med några få undantag kan man nog säga att de pågående demonstrationerna mot regeringen förlöpt relativt lugnt med thailändska mått mätt. Några episoder har dock inträffat och natten mot onsdagen detonerade en sprängladdning i ett hus tillhörande fadern till Demokraternas ledare varvid taket och ett fönster skadades. En ”livvakt” tillhörande de regeringsfientliga skottskadades också under samma natt. Idag kastades en sprängladdning mot ett demonstrationståg varvid en person omkom och ett trettiotal skadades. Samtliga incidenter har inträffat inom områden som kontrolleras av demonstranterna.

Ingen har gripits och det spekuleras nu om någon tredje grupp kan ligga bakom händelserna. Det kan också vara ett sätt att få militären att ingripa.

Premiärminister Yingluck Shinawatra har klart deklarerat att hon inte har för avsikt att avgå. Hon hänvisar till författningen och grundlagen och anser att folket skall få säga sitt i det val som skall hållas den 2:a februari.

Positionerna är låsta men nog är känslan att tiden är på regeringens sida och övergår inte demonstrationerna i våldsamheter så kommer nog många att tröttna. Att vara utestängda från sina arbetsplatser och inte få någon lön är säkert känsligt för många Bangkokbor. Landets ekonomi påverkas också negativt av det som händer på Bangkoks gator.
Börjar leendet se ansträngt ut?

Ledaren för upproret, Suthep Thaugsuban har utlyst en ny demonstration under morgondagen men nog får man en känsla av att antalet demonstranter har minskat även om det är tiotusentals som fortfarande deltar.

Det är för närvarande inget som talar för att regeringen kommer att vika sig och då har man inte uppnått något annat än splittring av det thailändska folket. Frågan är vad som kommer att hända när Suthep Thaugsuban inser att han startat något som han kanske inte klarar av att ro i hamn? 

Regeringen har också ett annat problem och det handlar om att miljontals bönder inte fått betalt för det ris man levererat och där regeringen garanterat priset. På så sätt angrips regeringen från två håll.

Fortsättning lär följa.

Inga kommentarer: