tisdag, januari 21, 2014

Bangkok shutdown 3....



Från och med i morgon gäller undantagstillstånd i Bangkok och ett antal provinser som ligger nära huvudstaden. Den expeditionsministär som leds av premiärminister Yingluck Shinawatra har dock inga planer på att tillgripa maktmedel för att slå ned upproret och skingra demonstranterna.


Undantagstillståndet skall nog mera ses som ett svar på oppositionens försök att stänga av tillförseln av el och vatten till regeringsbyggnader och offentliga arbetsplatser. Känslan är att regeringens strategi går ut på att trötta ut demonstranterna vilket nog är en riktig strategi. Skulle man välja att sätta in polis kommer våldsamheter att utbryta vilket sedan kommer att ligga regeringen till last.


Ett stort problem för regeringen är att man inte kan betala ut subventionerna till risbönderna. Det har talats om att regeringen tills vidare skall betala ränta tills läget har stabiliserats. Man har också förhandlat med en bank i syfte att få banken att ligga ute med pengarna till efter valet den 2:a februari. Oppositionen har motsatt sig det upplägget och hotat med att stänga ned den aktuella banken.

Det är en desperat Suthep Thaugsuban som nu gör allt för att hålla demonstrationerna vid liv. Han är väl medveten om att han kommer att anhållas och ställas inför rätta om han misslyckas med att få den folkvalda regeringen att avgå. Vad jag förstår så är det närmaste målet för oppositionen att förhindra parlamentsvalet som är utlyst till den 2:a februari. Det finns också uppgifter om att myndigheterna funnit vapen och sprängämnen som förts in i Bangkok vilket väsentligt ökar risken för våldsamheter.

Inga kommentarer: