torsdag, juni 11, 2015

Vad har hänt med mitt fosterland?



Nu är det fjorton dagar sedan vi kom till Sverige och Sundsvall och vi har så smått acklimatiserat oss. Den första veckan undrade vi om vi skulle regna bort, blåsa bort eller bara frysa ihjäl. Den sista veckan har det blivit bättre men det är långt ifrån bra. Vi vill nog ha minst 20 grader för att det skall kännas acceptabelt.

Jag har också hunnit notera att tiggerieländet dragit som en farsot över landet och numera finns tiggarna även utanför närbutiker i bl a Nacksta, Granlo och Bergsåker. Jag har inte lyckats stöta på en enda person som haft något positivt att säga om den här utvecklingen. Tvärtom så konstaterar de flesta att åtminstone sju av våra riksdagspartier går helt i otakt med folket. Men när man pratar med kommunalpolitiker mellan skål och vägg så kommer missnöjet fram. Tyvärr så vågar man inte stå för sina åsikter öppet.

Folket? Ja, det är därifrån makten skall utgå enligt grundlagen. Sveriges Riksdag är den lagstiftande församlingen, vars ledamöter väljs i öppna demokratiska val. Riksdagen utser en regeringschef som i sin tur utser sin regering. Regeringen har den verkställande makten, vars intentioner och genomgripande åtgärder måste godkännas av Riksdagen. Utöver grundlagen så har riksdagsledamöterna också att förhålla sig till Riksdagsordningen och Regeringsformen. Det låter ju bra men det fungerar inte i praktiken. Idag utgår makten från partieliterna och där verkar man fullkomligt skita i folkets åsikter.

I syfte att kortsluta det enda parti som har vettiga uppfattningar och driver frågor som folket står bakom, har sex partier bildat en maktkartell som resulterat i att den enda opposition som nu finns i Sveriges Riksdag står Sverigedemokraterna för. Trots allt vad man försökt med så visar varje opinionsmätning att mobbingen av Sverigedemokraterna inte haft tillstymmelse till framgång. Snarare tvärt om, de växer så det knakar.

Jag tittade på gårdagens partiledardebatt i TV  och den kändes inte speciellt upplyftande. Statsministerns naziattack på Åkesson och Åsa Romsons vägran att ta Åkesson i hand efter avslutat replikskifte kan komma att visa sig vara fatala misstag. De som tjänar på dylika beteenden är just Sverigedemokraterna. Vanligt folk accepterar inte denna form av mobbing.

Jag tror att Sverigedemokraterna kommer att gå om både socialdemokraterna och Moderaterna och vara riksdagens största parti i oppositionsmätningarna senast senhösten 2016 om inget speciellt inträffar.



Inga kommentarer: