måndag, april 12, 2010

Det är för sorgligt....

Under lördagen övergick de pågående demonstrationerna i ett nytt skede varvid minst 20 personer dödades. Av dessa är 16 demonstranter och övriga militärer eller poliser.
Trycket på regeringen har ökat och man kräver nu att premiärministern Abhisit Vejjajiva avgår och lämnar landet. Man angriper även premiärministerns närmaste man, Suthep Thaugsuban och vice arméchefen, general Prayuth Chan-ocha.
Den militära insatsen under lördagen slutade i ett totalt fiasko för arméledningen. De militära styrkorna tvingades till reträtt av demonstranterna och man tvingades även överge pansarfordon, jeepar, lastbilar och vapen. Vapen som nu finns i demonstranternas händer. Uppdraget var troligtvis att skingra demonstranterna och få slut på störningarna i trafiken och affärsverksamheten.
Jag talade med en svensk bekant som var i Bangkok tillsammans med sin dotter under förra veckan och de hade bland annat besökt Siam Square där de flesta varuhusen var stängda, MBK var dock öppet. Han berättade också att demonstranterna hade vinkat fram dem och beviljat fri lejd när de sett att det var turister.
På TV visar man sönderslagna och övergivna militärfordon och rödklädda människor i alla åldrar som viftar med flaggor och skriker slagord.
Man kan ju spekulera i hur arméledningen kommer att reagera efter det som inträffat. Utan att ha det bekräftat på något vis så kan man misstänka att de trupper som satts in mot demonstranterna är oerfarna rekryter som saknar erfarenhet från liknande operationer och kanske dessutom kommer från samma områden som demonstranterna.
Det finns säkert en risk att armén vill återupprätta sitt rykte och sätta in specialförband för att slå ned demonstrationerna och då är risken stor för betydligt fler döda i den pågående konflikten.
Det som hände under helgen har nog stärkt oppositionen och för Abhisit var det ett mardrömsscenario där thailändare dödar varandra på gatorna.
Det spekuleras en del i vad som nu kommer att hända och det som jag trodde var omöjligt för några veckor sedan kanske inte ser lika omöjligt ut i dag. En lösning är att Abhisit upplöser parlamentet och avgår och en expeditionsministär tar över eller att militären genomför en kupp och tar över under en övergångsperiod.
Jag förstår inte tillräckligt av det som rapporteras på TV för att kunna ha en uppfattning om vad som kommer att hända nu, men jag försöker hänga med.

Inga kommentarer: