torsdag, november 18, 2010

Husinvigning hemma i byn...

Yayas yngsta syster har låtit bygga ett hus där hon dels skall bo dels driva sitt företag. Nu är huset i stort sett klart och i måndags var det någon form av invigning av huset. Det var ett hundratal personer, främst släktingar men också bybor, vänner och bekanta inbjudna. Närvarande var också nio munkar som välsignade huset enligt buddhistisk tradition.
Alla som var inbjudna förväntades överlämna en penninggåva, vilket också är en traditionell sedvänja. Penninggåvan överlämnades till en ”bokförare” som antecknade hur mycket var och en bidragit med.
Det hade inhandlats massor med mat, frukt och dryck och de flesta åt som om de inte sett mat det senaste halvåret. Inte nog med det, då man lämnade festen hade man en påse med både mat och dryck med sig hem. Mina tankar gick till de julgransplundringar som man var med om som liten, då fick man också en påse då festen var slut.
Systern kunde dagen efter notera att kalaset inte gått ihop om hon nu haft förhoppningar om det. Nettoresultatet blev en förlust på ca 20 000 bath.
Men hon har nu ett nytt hus med ändamålsenliga lokaler för att kunna bedriva sin verksamhet på ett bra sätt. Verksamheten har växt och fler och fler produkter tillkommer fortlöpande. Hon omsätter nu ett par hundratusen bath varje månad.

Inga kommentarer: