onsdag, mars 16, 2011

Kan man lita på svenska tidningar?

Det är intressant att följa och jämföra hur olika tidningar i olika länder beskriver vad som händer i Mellanöstern, Norra Afrika och i Japan. När det gäller upproren i arabländerna koncentrerar sig de Thailändska tidningarna Bangkok Post och The National på de Thailändska gästarbetarnas situation och hur man skall lyckas ta hem dem. Man beskriver också hur man samarbetar med andra länder runt Medelhavet i syfte att kunna föra sina medborgare i säkerhet. Nästan ingenting handlar om Gadaffi och bakgrunden till resningen, vem som har rätt och vem som har fel etc.
Detsamma gäller i Japan, det handlar mest om thailändares situation efter jordskalven och dess följder. Man spekulerar inte mycket om sådant man inte vet, eller har säkra uppgifter om, medan den svenska kvällspressen med Aftonbladet i spetsen kör med domedagsprofetior och spekulerar i mycket man inte har en susning om. Tsunamin är naturligtvis en enorm katastrof mätt i både människoliv och förödelse medan kärnkraftsolyckan är allvarlig men ännu så länge ingen katastrof mätt i människoliv eller hot mot människoliv. Aftonbladet, bland andra, har målat upp en situation där man i stort sett varit timmar ifrån en jättekatastrof och där man framhållit att Japanerna fullständigt tappat kontrollen.
Än en gång kan man konstatera att mycket som svenska tidningar skriver är felaktigt och överdrivet i syfte att sälja lösnummer.

Inga kommentarer: