torsdag, november 10, 2011

Loy Krathong i Surin....

I kväll har vi firat Loy Krathong, vilket man gör natten med fullmåne i den tolfte mån-månaden här i Thailand. Jag har inte riktigt fått något grepp om det är en Buddhistisk tradition eller om det finns andra orsaker bakom firandet. Loy betyder i alla fall flyta på thailändska och krathong är en skål som vanligtvis görs av blad från bananträd och kompletteras med ett ljus, rökelsestickor och några mynt. På kvällen när man ser fullmånen tänder man ljusen och rökelsestickorna och skjuter försiktigt ut krathongen i ett vattendrag tillsammans med tusentals andra människor. En del säger att man kan önska sig något och att det bringar lycka att skjuta ut skålen i vattnet. Andra menar att man skickar iväg sorger och bekymmer då man skjuter ut skålen i vattnet.
Själv passade jag på att åberopa de där andarna som kan påverka V75-loppens utgång och framförde önskemål om en bättre och mer lönsam period än de senaste månaderna.

Stadsdelar och byar tävlar också om vilka som kan tillverka den vackraste krathongen i ett mycket större format än de små skålar som vi släpper iväg. Det är många timmars arbete nedlagt på detta och man kan inte undgå att imponeras av ”konstnärernas” fantasi och uppfinningsrikedom.

Att trängas med tusentals andra människor och i mörkret klampa runt i elefantspillning är väl inte det jag älskar mest i det här landet, men man får ta seden dit man kommer annars är det bara att åka tillbaks dit man kommer ifrån.

Inga kommentarer: