söndag, maj 11, 2014

Vad kommer att hända?



Thailand saknar en regering och styrs nu av en expeditionsministär. Det är svårt att få något grepp på vad som händer och vad som kommer att hända. Folk i allmänhet är mycket trötta på demonstrationer och oroligheter.
Suthep Thausuban
Det visar sig bland annat då ledarna för de båda fraktionerna försöker organisera nya demonstrationer. De lyckas inte dra till sig några större skaror och ledaren för regeringsmotståndet, Suthep Thausuban talar nu för mycket mindre skaror än då demonstrationerna inleddes. Den andra sidan, de s k rödskjortorna har inte heller lyckats locka några större samlingar.

De allmänna val som genomfördes i februari och som bojkottades av oppositionen har ogiltigförklarats utan att man förklarat hur man skall komma ur den uppkomna situationen.


Mycket av det stöd som Yingluck haft av bönderna i norr och nordöst har falnat då många känner sig lurade av henne. Fortfarande har en majoritet av bönderna inte fått betalt för det ris de sålt och där regeringen stått som garant.
Yingluck Shinawatra

Dagen efter det att premiärministern avsattes genom beslut av författningsdomstolen har en annan domstol funnit henne skyldig till korruption. Sedan kan man ju fråga sig vilka i den politiska toppen, oavsett partitillhörighet, är oskyldiga till korruption. Jag tycker att man får en känsla av att det är den utbredda korruptionen är den främsta orsaken till den situation vi ser idag och som i stort sett pågått sedan 2006.

Det är nog ingen som kan säga hur det kommer att sluta men man kan konstatera att domstolarna har stor makt i Thailand och militären skall inte heller förglömmas.

Thailand har haft en mycket stark ekonomi med hög tillväxt men under de senaste åren har tillväxten avtagit och ekonomin försämrats. När utländska investerare tröttnat och söker sig till andra marknader blir situationen allvarlig.





Inga kommentarer: